Τι είναι αυτά τα μαύρα καλώδια που βλέπουμε στους δρόμους -Σε τι χρησιμεύουν;

Μαύρα καλώδια δρόμος

Τα μαύρα καλώδια που βλέπουν συχνά στους δρόμους είναι πολύ σημαντικά για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στην κατάσταση του οδικού δικτύου και τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ο περιορισμός της κυκλοφοριακής συμφόρησης, και κατ' επέκταση η διευκόλυνση των καθημερινών μετακινήσεων εντός του αστικού δικτύου αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες όλων των δημοτικών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, επιστρατεύεται κάθε είδους εξοπλισμός που θα μπορεί να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν και τα μαύρα καλώδια που όλοι μας έχουμε παρατηρήσει κάποια στιγμή στη μέση ενός δρόμου, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τον λόγο ύπαρξή τους και τη χρησιμότητά τους.

Πρόκειται για δύο εγκάρσια τοποθετημένα καλώδια που αποτελούν τμήμα μιας συσκευής μέτρησης κυκλοφοριακού φόρτου, έτερο κομμάτι της οποίας είναι ένα μπλε κουτί, στην άκρη του δρόμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μαύρα καλώδια

Τα καλώδια είναι έτσι τοποθετημένα – σε παράλληλη διάταξη- προκειμένου να περνάνε από πάνω τους τα αυτοκίνητα και να τα πατάνε. Κατά τη διέλευση των οχημάτων, ο αέρας στο εσωτερικό τους συμπιέζεται και καταλήγει στον μετρητή (το κουτί) που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου.

Η συσκευή καταγράφει όλα τα περάσματα των οχημάτων, και με αυτό τον τρόπο συλλέγεται πληθώρα στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των εξής: Του βαθμού καταπόνησης του δρόμου από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, της ταχύτητας που αναπτύσσουν οι οδηγοί και του αριθμού των οχημάτων σε ημερήσια (ή εβδομαδιαία) βάση.

Επιπροσθέτως, μπορεί να προσδιοριστεί και το είδος των οχημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά στον εκάστοτε δρόμο, δεδομένου ότι ένα φορτηγό θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα καλώδια απ’ ότι ένα αυτοκίνητο πόλης.

Μαύρα καλώδια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού συλλεχθούν τα στοιχεία, αυτά αποστέλλονται στους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να εκτιμηθεί σε πόσο καιρό θα φθαρεί το οδικό δίκτυο, ενώ αν καταστεί αναγκαίο λαμβάνονται και τα απαραίτητα αποσυμφορητικά μέτρα (π.χ. τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών) για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Υπεύθυνοι για την τοποθέτηση των μετρητών κυκλοφοριακού φόρτου είναι οι δήμοι, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιούν τις εν λόγω συσκευές στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το στρατηγικό σχέδιο παροχής υψηλής ποιότητας μεταφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα εγκάρσια καλώδια, υπάρχουν και ασύρματες συσκευές οι οποίες τοποθετούνται σε στύλους στήριξης πινακίδων ή σε γέφυρες και η ανάκτηση των στοιχείων τους γίνεται ασύρματα μέσω GPRS ή Bluetooth.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ