Σε «μπελάδες» ενδέχεται να μπουν το καλοκαίρι οι οδηγοί που θα ταξιδέψουν με το αυτοκίνητό τους στο εξωτερικό εφόσον δεν έχουν φροντίσει να φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα.
Με την περιόδο των καλοκαιρινών διακοπών να πλησιάζει, μια μεγάλη μερίδα πολιτών έχει αποφασίσει να προβεί σε ένα road trip στο εξωτερικό, συνοδεία του αυτοκινήτου τους.
Σε όλους μας αρέσει η αίσθηση της οδήγησης, της περιπλάνησης, του καινούριου, αλλά ενδέχεται να υποβληθούμε σε ατελείωτη ταλαιπωρία αν δεν έχουμε φροντίσει να εφοδιαστούμε με τα κατάλληλα έγγραφα.
BUY NOW
Εκ των ων ουκ άνευ για κάθε οδηγό είναι να έχει το κατάλληλο δίπλωμα οδήγησης. Υπενθυμίζεται ότι εφόσον η άδειά μας έχει εκδοθεί σε χώρα της Ε.Ε., μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε οπουδήποτε εντός αυτής. Εφόσον, ωστόσο, ταξιδέψουμε σε χώρα εκτός της ΕΕ, τότε θα χρειαστεί να εκδώσουμε το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης.
Εφόσον ταξιδέψουμε με το αυτοκίνητό μας σε ξένο κράτος, πέρα από την κατάλληλη άδεια οδήγησης πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι και με ένα ακόμη έγγραφο. Πρόκειται για την «Πράσινη Κάρτα» -ή αλλιώς Πιστοποιητικό Διεθνούς Ασφάλισης- που ουσιαστικά αποτελεί μια βεβαίωση από την ασφαλιστική μας εταιρεία, που εγγυάται την κάλυψη αστικής ευθύνης στις χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο της πράσινης κάρτας (47 χώρες).
Το Πιστοποιητικό Διεθνούς Ασφάλισης Αυτοκινήτου εκδίδεται δωρεάν από την εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία ή το ασφαλιστικό γραφείο που έχουμε «βγάλει» την ασφάλιση του αυτοκινήτου μας.
Προτού, βέβαια, ταξιδέψουμε για το αυτοκίνητό μας στο εξωτερικό, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στην «Πράσινη Κάρτα», ελέγχοντας την ημερομηνία ισχύος της, ότι η χώρα στην οποία θα ταξιδέψουψε δεν έχει διαγραφεί με “Χ” και ότι όλα τα στοιχεία του αυτοκινήτου μας είναι σωστά γραμμένα.
Δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις χώρες
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η Πράσινη Κάρτα δεν είναι αναγκαία για όλες τις χώρες. Παρόλο που αποτελεί ένα σημαντικό έγγραφο, είναι προφανές ότι ένα σύστημα επίδειξης ενός εγγράφου σε κάθε διέλευση των συνόρων εξακολουθεί να είναι χρονοβόρο και δημιουργεί πιθανά εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών.
Για το λόγο αυτό, με την ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, 36 από τις 47 χώρες που συμμετέχουν στο Σύστημα Πράσινης Κάρτας (δείτε εδώ τις χώρες του Συστήματος) αντικατέστησαν την Πράσινη Κάρτα από την Πολυμερή Σύμβαση Εγγυήσεως (Multilateral Agreement) σύμφωνα με την οποία η μία χώρα αναγνωρίζει την ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτου της άλλης με βάση την «τόπο συνήθους στάθμευσης του οχήματος».
Έτσι, για τους αυτοκινητιστές από αυτές τις 36 χώρες (μεταξύ των οποίων όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε.), η Πράσινη Κάρτα δεν αποτελεί πλέον απαιτούμενο έγγραφο κατά τη διέλευση των συνόρων, μιας και το ασφαλιστήριο που μας έχει χορηγήσει η ασφαλιστική μας εταιρεία, μας καλύπτει.
Απαιτείται όμως για τη διευκόλυνση των αστυνομικών αρχών σε περίπτωση ατυχήματος αφού η ανάγνωση των στοιχείων ενός εθνικού ασφαλιστηρίου στην εθνική γλώσσα κάθε χώρας δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση.