Μια συνηθισμένη και εύκολη ως προς την αποκατάστασή της βλάβη στο αυτοκίνητό μας μπορεί να μας στοιχίσει πολύ ακριβά, οδηγώντας ακόμα και στην αφαίρεση του διπλώματος.
Μπορεί το κόστος ενός λαμπτήρα να μην ξεπερνά τα 5 ευρώ, στην περίπτωση ωστόσο που αμελήσουμε την αντικατάστασή του και έρθουμε αντιμέτωποι με το γράμμα του Νόμου τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πληρώσουμε την αμέλειά μας ακριβά.
Κι αυτό γιατί ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει λιγότερο ή περισσότερο αυστηρές ποινές για τα οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς τα προβλεπόμενα φώτα, οι οποίες δεν εξαντλούνται στα χρηματικά πρόστιμα αλλά φτάνουν έως και την αφαίρεση του διπλώματος.
BUY NOW
Ειδικότερα, ο ΚΟΚ περιλαμβάνει 10 διαφορετικές παραβάσεις οι οποίες σχετίζονται με το σύστημα φωτισμού ενός αυτοκινήτου και προβλέπει χρηματικά πρόστιμα που αγγίζουν ακόμα και τα 150 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, το υψηλότερο χρηματικό πρόστιμο των 150 ευρώ αφορά στην κυκλοφορία αυτοκινήτου με μη προβλεπόμενα φώτα διασταύρωσης, φώτα πορείας, φώτα θέσης, φώτα τροχοπέδησης (φρένων), φώτα έκτακτης ανάγκης-δεικτών κατεύθυνσης και ανακλαστήρες.
Με πρόστιμο 40 ευρώ τιμωρούνται οι παραβάτες οι οποίοι οδηγούν ένα όχημα το οποίο δεν διαθέτει το προβλεπόμενο σύστημα φωτισμού πινακίδας κυκλοφορίας, τα προβλεπόμενα φώτα ομίχλης και φώτα οπισθοπορείας.
Ας δούμε τώρα πότε το χρηματικό πρόστιμο συνοδεύεται και από κάποια διοικητική ποινή, ήτοι αφαίρεση της άδειας οδήγησης και πόντους στο ποινολόγιο του οδηγού.
Στην περίπτωση λοιπόν που το όχημά σας παρουσιάζει κάποια δυσλειτουργία σχετική με τα φώτα διασταύρωσης, τα φώτα οπισθοπορείας και τα φώτα τροχοπέδησης (φρένων), τότε πέρα από το χρηματικό πρόστιμο θα κληθείτε να παραδώσετε και το δίπλωμα οδήγησης για δέκα ημέρες.
Μάλιστα, για τα φώτα των φρένων προβλέπονται και τρεις βαθμοί ποινής στο γνωστό σε όλους point system.
Αυτό που αξίζει να γνωρίζετε είναι με την περιγραφή του «μη προβλεπόμενου» ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις που το σύστημα φωτισμού ναι μεν λειτουργεί, όχι όμως με τον προβλεπόμενο τρόπο.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας ή ακόμα στο χρώμα ενός συστήματος φωτισμού -τα σκουρόχρωμα κρύσταλλα φωτιστικών σωμάτων και οι απορυθμισμένοι προβολείς είναι ίσως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα- αφήνουν στη διακριτική ευχέρεια του ελεγκτικού μηχανισμού τη βεβαίωση της παράβασης και την επιβολή των χρηματικών και των διοικητικών ποινών.