Τι σημαίνουν τα αυτοκόλλητα με τα χιλιόμετρα στο πίσω μέρος των φορτηγών;

Speed limit sticker 1

Όλοι έχουμε δει αυτοκόλλητα ορίου ταχύτητας στο πίσω μέρος των φορτηγών, αλλά λίγοι γνωρίζουν τι σημαίνουν και πιο σκοπό εξυπηρετούν.

Οι Αρχές διαφόρων χωρών της Ευρώπης αναφέρουν ότι τα φορτηγά δεν επιτρέπεται να κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη των 80 χλμ./ώρα στον αυτοκινητόδρομο. Ωστόσο, όλοι έχουμε δει φορτηγά που έχουν στο πίσω μέρος πολλά αυτοκόλλητα ορίου ταχύτητας και δεν γνωρίζουμε τον λόγο.

Ως γνωστόν, τα φορτηγά είναι τα μεγαλύτερα οχήματα των δρόμων. Έχουν αρκετά μεγάλο βάρος, είναι δυσκίνητα και δεν ξεχωρίζουν σε επιδόσεις επιτάχυνσεων και φρεναρίσματος. Για αυτό το λόγο, τα φορτηγά εξαιρούνται από τη συνιστώμενη ταχύτητα κίνησης και επιτρέπεται να κινούνται με μέγιστη ταχύτητα τα 80 χλμ./ώρα. Στη Γερμανία για παράδειγμα, τα φορτηγά δεν χρειάζεται να φέρουν επιπλέον σήμανση για αυτό, μιας και θεωρείται δεδομένο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, συχνά βλέπουμε φορτηγά με αρκετά τέτοια αυτοκόλλητα, που μοιάζουν με πινακίδες ορίου ταχύτητας: είναι στρογγυλά, με κόκκινο περίγραμμα σε λευκό φόντο και με μαύρους αριθμούς. Σε αυτά θα δείτε να αναγράφονται τα 60, 80, 90, 100 ακόμα και υψηλότερα όρια ταχύτητας.

Speed limit sticker 2

Ποιους όμως περιορισμούς θέτουν αυτά τα αυτοκόλλητα; Σε ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, τα αυτοκόλλητα με τα όρια είναι άκυρα και ισχύουν οι συνήθεις νόμοι. Σε άλλες χώρες όμως, αυτά τα αυτοκόλλητα είναι υποχρεωτικά και ισχύουν μόνο στις χώρες που είναι ταξινομημένο το όχημα.

Σε γενικές γραμμές, τα αυτοκόλλητα ορίου ταχύτητας χρησιμεύουν ως «οδηγός» για την αστυνομία κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Ανάλογα με τον τύπο του δρόμου και το βάρος του φορτηγού, ενδέχεται να ισχύουν διαφορετικά όρια ταχύτητας σε άλλες χώρες, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν διαφορετικά όρια στους επαρχιακούς δρόμους απ’ ότι στους αυτοκινητόδρομους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, υπάρχουν όρια ταχύτητας για συγκεκριμένες συνθήκες οδήγησης, όπως η μεταφορά επικίνδυνου εμπορεύματος ή η ρυμούλκηση. Τα αυτοκόλλητα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία για να καθορίσει πιο εύκολα ποιοι κανόνες ισχύουν για το συγκεκριμένο όχημα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, τα φορτηγά δεν χρειάζονται τέτοιου είδους αυτοκόλλητα, σε ορισμένες συνθήκες θα πρέπει να υπάρχουν για να ενημερώνουν τις Αρχές.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ