Τι υποδηλώνει το σήμα του ρόμβου πάνω σε ένα όχημα –Γιατί πρέπει να κρατάς αποστάσεις

sima rombou pano se oxima

Πέρα από τις γνωστές πινακίδες οδικής σήμανσης, υπάρχουν και κάποιες προειδοποιητικές πινακίδες που τοποθετούνται πάνω σε οχήματα. Ποιες είναι αυτές;

Αναρίθμητοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο οδικό δίκτυο της χώρας μας, κάτι που απαιτεί από τους οδηγούς να έχουν διαρκώς εστιασμένη την προσοχή τους στο δρόμο και να τηρούν κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πέρα, ωστόσο, από τις γνωστές… παγίδες οι οποίες σχετίζονται με την ασυνείδητη οδηγική συμπεριφορά κάποιων συμπολιτών μας (βλ. παραβιάση STOP & Κόκκινου φωτεινού σηματοδότη) ή των κακοτεχνιών στο οδόστρωμα (βλ. ελλιπής συντήρηση των δρόμων), καραδοκούν και κάποιοι κίνδυνοι που απορρέουν από την – καθόλα νόμιμη – κυκλοφορία κάποιων φορτηγών τα οποία μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι επικίνδυνα χαρακτηρίζονται τα φορτία που αποτελούνται από εμπορεύματα, είδη και υλικά, η μεταφορά των οποίων ενέχει κινδύνους για τη ζωή ανθρώπων και ζώων, αλλά και για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

σήμα ρόμβου πάνω σε όχημα

Οφείλουμε, επίσης, να γνωρίζουμε ότι εφόσον υπάρξει τροχαίο ατύχημα όπου εμπλέκεται φορτηγό που φέρει επικίνδυνο φορτίο, ενδέχεται να προκληθεί μεγάλης έκτασης ζημιά με καταστροφικές συνέπειες.

Στη χώρα μας, παραμένουν μέχρι και σήμερα νωπές οι μνήμες από την έκρηξη ενός βυτιοφόρου που μετέφερε προπάνιο υπό πίεση στα Καμένα Βούρλα, τον Απρίλιο του 1999, με τέσσερις ανθρώπινες απώλειες.

Πώς καταλαβαίνω αν ένα φορτηγό μεταφέρει επικίνδυνο φορτίο;

Αναγκαία προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του οδηγού οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων είναι η κατοχή του Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων, που προβλέπεται στο προσάρτημα της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σήμα ρόμβου πάνω σε όχημα

Παράλληλα, η συμφωνία ADR επιβάλλει τη σήμανση όλων των οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία. Πρόκειται για προειδοποιητικές πινακίδες, οι οποίες έχουν το σχήμα ρόμβου και διακρίνονται σε 9 κλάσεις οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

Κλάση 1: Εκρηκτικές ουσίες και είδη (π.χ. πυρίτιδα, φυσίγγια και βεγγαλικά)
Κλάση 2: Αέρια πεπιεσμένα, υγροποιημένα ή διαλυμένη υπό πίεση (π.χ. άζωτο, αμμωνία, προπάνιο)
Κλάση 3: Εύφλεκτα υγρά (βενζίνη, πετρέλαιο, κηροζίνη)
Κλάση 4.1: Εύφλεκτα στερεά (πριονίδι, σανός, λιγνίτης κ.λ.π.)
Κλάση 4.2: Ουσίες υποκείμενες σε αυτογενή ανάφλεξη (π.χ. φώσφορος, ρητίνες, κατάλοιπα πετρελαίου)
Κλάση 5.1: Οξειδωτικές ουσίες (π.χ. νιτρικό αμμώνιο και λιπάσματά του)
Κλάση 5.2: Οργανικά υπεροξείδια (π.χ. υπεροξείδιο διτριτοταγούς βουτυλίου κ.λ.π.)
Κλάση 6.1: Τοξικές ουσίες (π.χ. ενώσεις αρσενικού, υδραργύρου κ.λ.π.)
Κλάση 6.2: Απεχθείς ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση (π.χ. κοπριά)
Κλάση 7: Ραδιενεργά υλικά
Κλάση 8: Διαβρωτικές ουσίες (π.χ. θειικό οξύ, νιτρικό οξύ)
Κλάση 9: Διάφορες επικίνδυνες ουσίες (π.χ. αμίαντος, PCBs (κλοφέν)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σήμα ρόμβου πάνω σε όχημα

Ποια είναι τα περισσότερα επικίνδυνα φορτία στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα τα περισσότερα επικίνδυνα φορτία αφορούν τα υγρά καύσιμα και τα υγροποιημένα αέρια υπό πίεση. Οι εταιρείες εμπορίας και διανομής πρέπει να επιλέγουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς διαδρομές (χωρίς στροφές, σε δρόμους με κεντρικά στηθεία ασφαλείας) και να ενημερώνουν τις αρχές (Τροχαία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική) για το είδος του φορτίου και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση ανάγκης.

Οι οδηγοί, από τη μεριά τους, καλούνται να κρατούν αποστάσεις από τα εν λόγω οχήματα, τα οποία υπόκεινται σε ειδικά ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας, ανάλογα με την επικινδυνότητα του μεταφερόμενου φορτίου.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ