Η Τουρκία μετατρέπεται σε υπερδύναμη -Πράσινο φως για δύο νέα εργοστάσια αυτοκινήτου

togg εργοστάσιο

Γόνιμο επενδυτικό έδαφος βρίσκουν οι μεγάλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Τουρκία, ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση της χώρας στον κόσμο των τεσσάρων τροχών.

Σε πόλο έλξης μεγάλων επενδύσεων από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχει εξελιχθεί η Τουρκία, ενισχύοντας περαιτέρω τον σημαίνοντα ρόλο της στα αυτοκινητικά δρώμενα.

Μετά τη BYD, η οποία έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει εργοστάσιο στη Μανίσα, σειρά παίρνει ένα ακόμα μεγάλο πρότζεκτ, και συγκεκριμένα η ανέγερση γραμμής συναρμολόγησης από την αυτοκινητοβιομηχανία Chery.

Όπως δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «μια κινεζική εταιρεία επενδύει στη Σαμψούντα. Έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της και σύντομα θα δούμε να μπαίνουν τα θεμέλια. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα για να καταστήσουμε την Τουρκία επίκεντρο των επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κατασκευή αυτοκινήτων

Ο Ερντογάν δεν κατονόμασε την Chery, αλλά είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη μάρκα βρισκόταν στο τελικό στάδιο συζητήσεων με την τουρκική κυβέρνηση, όπως είχε επιβεβαιώσει ο Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Mehmet Fatih Kacir, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επένδυση θα έχει τουλαχιστόν την ίδια δυναμικότητα με το εργοστάσιο της BYD.

Η επένδυση της BYD, του μεγαλύτερου κατασκευαστή οχημάτων νέας ενέργειας παγκοσμίως, θα ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια και θα περιλαμβάνει εργοστάσιο, κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D) όπως και ένα «πάρκο» με προμηθευτές. Θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις εργασίας και η ετήσια παραγωγική ικανότητα θα ανέρχεται σε 150.000 αυτοκίνητα. Η παραγωγή αυτοκινήτων από την BYD αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2026.

νέο εργοστάσιο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με την Chery, αυτή αποτελεί μία από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας, καταγράφοντας περίπου 2,6 εκ. πωλήσεις οχήματων το 2024 (+38,4%). Επιπλέον, για 22 συνεχή έτη αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα αυτοκινήτων της χώρας, με τις εξαγωγές της το περασμένο έτος να ανέρχονται σε 1.144.588 οχήματα (+21,4%).

Εντός του 2025 τα μοντέλα της θα αρχίσουν να διατίθενται και στην Ελλάδα, όπως είχε αποκαλύψει το carandmotor.gr στις 17 Ιανουαρίου του 2025. Στα δημοφιλέστερα αυτοκίνητά της συγκαταλέγεται το Tiggo 4, ένα πλήρως υβριδικό SUV μήκος 4.351 εκατ., πλάτους 1.831 χλστ. και ύψους 1.662 χλστ. με σύγχρονες τεχνολογίες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αναφορά και στην τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Togg, που σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία στην τουρκική αγορά. Στη χώρα αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πάνω από 52.000 του μικρομεσαίου SUV Togg T10X, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια και του σεντάν μοντέλου.

togg ερντογάν
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ