Πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι είναι απαραίτητο να ελέγξετε ορισμένα σημεία του αυτοκινήτου για δείτε την κατάστασή τους και να αποφύγετε τις ξαφνικές βλάβες.
Οι αργίες του Πάσχα πλησιάζουν, πράγμα που σημαίνει ότι αρκετοί θα πιάσουν το τιμόνι για να πάνε στους αγαπημένους τους προορισμούς. Και όπως είναι λογικό, κανείς δεν θέλει να μείνει στη μέση του δρόμου από μηχανική βλάβη και να χαλάσει τις διακοπές του.
Για να αποφευχθεί όμως αυτό, είναι απαραίτητο το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε πολύ καλή λειτουργική κατάσταση. Γι ‘αυτό αναφέρουμε 10 βασικά σημεία ελέγχου για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις εν όψει Πάσχα.
BUY NOW
Μόνο έτσι θα εξασφαλίσετε ότι το αυτοκίνητό σας είναι πλήρως έτοιμο για τα 100άδες χιλιόμετρα που θα προστεθούν στο κοντέρ στις επερχόμενες αργίες και δεν θα παρουσιάσει κάποια έκτακτη βλάβη.
1. Έλεγχος ελαστικών
Ξεκινάμε κάνοντας έλεγχο της γενικής κατάστασης των ελαστικών και στο επίπεδο φθοράς τους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο ελέγχου, καθώς τα ελαστικά είναι που μας κρατούν σε άμεση επαφή με τον δρόμο.
Θυμηθείτε ότι το βάθος του πέλματος δεν πρέπει ποτέ να είναι κάτω τα 1,6 χλστ., ενώ κάθε δύο εβδομάδες πρέπει να ελέγχεται η πίεσή τους.
2. Κατάσταση μπαταρίας
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από το να μείνεις ακινητοποιημένος λόγω εξασθενημένης μπαταρίας. Και αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο τις εποχές που επικρατούν ακραίες συνθήκες κρύου ή ζέστης.
Εάν παρατηρήσετε ότι το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να ξεκινήσει ή υπάρχει μείωση της έντασης των φώτων, καλό θα είναι να ελέγξετε την «δύναμη» της μπαταρίας και να την αντικαταστήσετε σε περίπτωση που δεν είναι αποδίδει τα αναμενόμενα.
3. Ελέγξτε τη στάθμη των υγρών
Οι βασικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνουν πριν το ταξίδι, περιλαμβάνουν οπωσδήποτε και τη στάθμη των υγρών (λιπαντικό, αντιψυκτικό, υγρό φρένων, καθαριστικό παρμπρίζ και υγρό υδραυλικού τιμονιού). Σε περίπτωση που δεν βρίσκονται στο σημείο που προβλέπεται, συμπληρώστε.
4. Έλεγχος φρένων
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι δεν κάνουν κάποιο ασυνήθιστο θόρυβο, το πεντάλ έχει την σωστή αίσθηση και φυσικά δεν έχει μεγαλώσει η διαδρομή του. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουμε ότι συνεχίζουν να δουλεύουν σωστά και ότι ακινητοποιούν το αυτοκίνητο στην απόσταση που έχουμε συνηθίσει. Οπτικά ελέγχουμε τα τακάκια και τους δίσκους.
5. Κατάσταση φώτων
Το σύστημα φωτισμού των σύγχρονων αυτοκινήτων έχει εξελιχθεί πολύ και είναι πιο σπάνιο να παρουσιάσουν κάποια αστοχία. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι όλα τα φώτα λειτουργούν σωστά και η δέσμη τους φτάνει στο σωστό ύψος. Επιβεβαιώστε και την καλή λειτουργία των φλας.
6. Οδηγήστε στρωτά και υπεύθυνα
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ο τρόπος και το στιλ οδήγησης μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να αποφύγετε την επιταχύνσεις με κρύο κινητήρα, επειδή το λάδι δεν έχει έρθει ακόμα σε θερμοκρασία λειτουργίας.
7. Αποφύγετε τις κακοτεχνίες των δρόμων
Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η οδήγηση σε δρόμους που είναι σε κακή κατάσταση, μιας και οι λακκούβες και οι ταλαιπωρημένοι δρόμοι φθείρουν το αυτοκίνητο. Επίσης, κατά το παρκάρισμα θα πρέπει να μην ανεβαίνετε πεζοδρόμια, μιας και υπάρχει κίνδυνος ζημιάς στα ελαστικά, την ανάρτηση, το τιμόνι και τις ζάντες.
Ταυτόχρονα, καλό είναι να μην περνάτε με μεγάλη ταχύτητα πάνω από τα σαμαράκια των πόλεων, καθώς μπορεί να προκληθεί ζημιά στην ανάρτηση και τους τροχούς.
8. Σωστή χρήση του κιβωτίου ταχυτήτων
Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε σωστά τον επιλογέα ταχυτήτων και να πατάτε πλήρως το πεντάλ του συμπλέκτη. Εάν δεν εμπλέκεται σωστά ο συμπλέκτης ή πιέζετε τον λεβιέ για την επιλογή σχέσης, να ξέρετε ότι μπορεί να προκληθεί μεγάλη και υψηλού κόστους ζημιά.
9. Μην σβήνετε τον κινητήρα όταν φτάσετε στον προορισμό σας
Μετά από ένα μακρινό ταξίδι θα πρέπει να φροντίσετε να μην σβήσετε αμέσως τον κινητήρα. Συνίσταται να αφήνετε τον κινητήρα να δουλεύει για 2 λεπτά, με σκοπό το λάδι να λιπάνει και ψύξει τον κινητήρα και τον τούρμπο (όπου υπάρχει).
10. Μην οδηγείτε με αναμμένες προειδοποιητικές λυχνίες
Η τελευταία συμβουλή για να αποφύγετε βλάβες στο αυτοκίνητο είναι να μην οδηγείτε με αναμμένα τα «λαμπάκια» του πίνακα οργάνων, ειδικά εάν δεν γνωρίζετε τι σημαίνουν. Σε μία τέτοια περίπτωση, συνίσταται να σταματήσετε το όχημα και να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης.
Αυτό που θα πρέπει να ξέρετε οπωσδήποτε, είναι τα χρώματα των λυχνιών. Εάν είναι κόκκινο το χρώμα, θα πρέπει να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητο. Το λευκό, το πράσινο και το μπλε είναι συνήθως ενημερωτικά, ενώ το κίτρινο είναι προειδοποιητικό.