Αλλαγή ώρας την Κυριακή: Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Efficient driving 1

Η αλλαγή της ώρας θα προσφέρει μια τονωτική ένεση στην ψυχολογία μας, αλλά κρύβει και κάποιες παγίδες που δεν πρέπει να τις αγνοήσουμε.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λήξη του χειμερινού ωραρίου, μιας και τα ξημερώματα της προσεχούς Κυριακής 26/03 θα μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά.

Ειδικότερα, θα περάσουμε στη θερινή ζώνη, με τους δείκτες των ρολογιών να προχωρούν μία ώρα, δηλαδή από τις 3.00 τα ξημερώματα της Κυριακής στις 4.00.

Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται προκειμένου να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια, την ίδια ώρα που έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας, δεδομένου ότι η διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα, ωστόσο, από τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που θα φέρει η αλλαγή της ώρας, υπάρχουν και κάποιες παγίδες που σχετίζονται άμεσα με την οδηγική διαδικασία και πρέπει να τις αποφύγουμε όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι.

κουρασμένος οδηγός ατύχημα αλλαγή ώρας

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει μόλις το επόμενο πρωί, δηλαδή τη Δευτέρα 27 Μαρτίου. Αυτό διότι η αλλαγή της ώρας θα μας στερήσει μία ώρα ύπνου, κάτι που ίσως δεν μας επιτρέψει να ξεκουραστούμε επαρκώς το προηγούμενο βράδυ.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Colorado στο Boulder μελέτησαν τη θερινή περίοδο (από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο 2002-2011) και ανακάλυψαν ότι περισσότεροι από 30 θάνατοι ετησίως (ή 302 σε διάστημα 10 ετών) ενδέχεται να προκλήθηκαν από την αλλαγή ώρας σε θερινή.

Επιπροσθέτως, το Fatality Analysis Reporting System της κυβέρνησης των Η.Π.Α., διαπίστωσε αύξηση 17% στους θανάτους που σχετίζονται με τροχαία δυστυχήματα τη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας σε θερινή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουμε και τις επόμενες ημέρες όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, μιας και η αλλαγή ώρας μπορεί να διαταράξει τη μέχρι τώρα αρμονική λειτουργία του εσωτερικού μας ρολογιού.

κουρασμένος οδηγός ατύχημα αλλαγή ώρας

Ο ανθρώπινος οργανισμός απαιτεί μία περίοδο προσαρμογής στη νέα αλλαγή της ώρας, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες μετά την αλλαγή της ώρας ενδέχεται να εμφανίζονται συμπτώματα αυξημένης υπνηλίας, τα οποία, φυσικά, επηρεάζουν τις οδηγικές μας ικανότητες.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Biology το 2020 και εξέτασε δεδομένα θνησιμότητας από τροχαία που είχε καταγράψει το Fatality Analysis Reporting System (1996-2017) διαπίστωσε ότι υπήρξε αύξηση 6% στους θανάτους από τροχαία την πρώτη εβδομάδα της θερινής ώρας. 

Υπνηλία και οδήγηση

Γνωστή και ως “drowsy driving”, η οδήγηση υπό καθεστώς υπνηλίας έχει απασχολήσει έντονα το ερευνητικό έργο του αμερικανικού οργανισμού National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Τα στοιχεια δείχνουν ότι η υπνηλία αποτελεί την αιτία πρόκλησης του 3% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κουρασμένος οδηγός ατύχημα αλλαγή ώρας

Ένας κουρασμένος εγκέφαλος για να μπορέσει να ανταπεξέλθει κατά τη διάρκεια της οδήγησης, σηματοδοτεί την καταστολή λειτουργίας του με τα λεγόμενα «στιγμιαία όνειρα».

Πρόκειται για μία στιγμιαία απώλεια της συνείδησης για περίπου 3 έως 5 δευτερόλεπτα. Είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο δεδομένου ότι αν κινούμαστε με 80 χλμ./ώρα, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να διανύσουμε 100 μέτρα.

Με τους κινδύνους να είναι ιδιαίτερα σοβαροί, εφόσον αναγνωρίσουμε τα όποια σημάδια κόπως (βλ. δυσκολία εστίασης και συχνό άνοιγμα-κλείσιμο ματιών) καλό είναι να βρούμε ένα ασφαλές μέρος να σταματήσουμε και να κοιμηθούμε για 20-40 λεπτά. Χρήσιμος θα είναι και ένας δυνατός καφές ο οποίος θα επενεργήσει μετά τα πρώτα 30 λεπτά από την κατανάλωσή του.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ