Τα απότομα φρεναρίσματα επισύρουν τσουχτερό πρόστιμο, μιας και ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
Μεγάλος είναι ο πονοκέφαλος που έχουν προκαλέσει στον ασφαλιστικό κλάδο τα λεγόμενα «σκηνοθετημένα ατυχήματα», δηλαδή οι συγκρούσεις μεταξύ οχημάτων που έγιναν ηθελημένα από έναν ή περισσότερους οδηγούς.
Προσφιλή τακτική των επιτήδειων οδηγών είναι το απότομο φρενάρισμα που οδηγεί σε ατύχημα. Ειδικότερα, μόλις διακρίνουν από τον καθρέφτη τους ένα όχημα που ακολουθεί σε κοντινή απόσταση από το αυτοκίνητό τους βυθίζουν απότομα το πόδι τους στο φρένο, προκαλώντας ατύχημα.
BUY NOW
Τα άνευ λόγου και αιτίας απότομα φρεναρίσματα απαγορεύονται αυστηρά από την κείμενη νομοθεσία, με τον ΚΟΚ να προβλέπει πρόστιμο 40 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ότι «απαγορεύεται η απότομη τροχοπέδηση, εκτός αν την επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας».
Ο οδηγός μπορεί να βυθίσει το πόδι του στο φρένο μόνο προκειμένου να αποφευχθεί επικείμενος κίνδυνος. Διαφορετικά, η έντονη επιβράδυνση του αυτοκινήτου πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον δεν δημιουργείται κίνδυνος ή δεν προκαλείται δυσχέρεια στους άλλους οδηγούς.
Παράλληλα, πρέπει να έχει προηγηθεί προειδοποίηση, είτε με τα φώτα πέδησης ή φωτεινού συναγερμού του οχήματος ή με το χέρι (έκταση του βραχίονα και συνεχής κίνηση αυτού προς τα πάνω και κάτω).
Όπως, ωστόσο, είναι κατανοητό, σε περίπτωση που προκληθεί ένα τέτοιους είδους ατύχημα, καθίσταται δύσκολο να δοθεί μια σαφής εικόνα για την υπαιτιότητα των εμπλεκόμενων και για το αν το απότομο φρενάρισμα έγινε όντως για λόγους ασφαλείας.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι ασφαλιστικές απάτες των επιτήδειων οδηγών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των εταιρειών, οι οποίες έχουν αναπτύξει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την ανίχνευση κάθε τέτοιας απόπειρας.
Μεταξύ άλλων, δίνουν έμφαση στις ασύμβατες ζημιές ως προς τις συνθήκες του ατυχήματος, τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε από την έναρξη της ασφάλισης, είτε μετά την επέκταση κάλυψης, αλλά και τις επαναλαμβανόμενες ζημιές.