Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τα λάστιχα στο αυτοκίνητό μου -Τα μυστικά που δεν πρόκειται να σου πει κανείς

Αλλαγή ελαστικών

Η ασφάλεια στο δρόμο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με έναν από τους σημαντικότερους να είναι η κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε πάντα σίγουροι για το τι συμβαίνει και να προχωράμε σε αλλαγή όταν είναι απαραίτητο.

Τα ελαστικά είναι το μόνο σημείο επαφής του αυτοκινήτου με το δρόμο. Η κατάστασή τους επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια, την οδηγική συμπεριφορά και την απόδοση του οχήματός.

Πολλοί οδηγοί όμως αναβάλλουν την αγορά νέων ελαστικών, είτε λόγω κόστους είτε λόγω άγνοιας, είτε επειδή θεωρούν ότι έχουν ακόμα “ψωμί”. Ωστόσο, η οδήγηση με φθαρμένα ή παλιά ελαστικά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως μειωμένη πρόσφυση, αυξημένη απόσταση φρεναρίσματος και αυξημένο κίνδυνο ατυχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ, λοιπόν, έρχεται η ερώτησή που ακούμε αρκετά συχνά: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξω ελαστικά;

Η απάντηση δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς η φθορά των ελαστικών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η χρήση, οι συνθήκες αποθήκευσης και η ποιότητα κατασκευής. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση των ελαστικών και θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε πότε είναι απαραίτητη η αντικατάστασή τους, ώστε να οδηγείτε με ασφάλεια και σιγουριά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ηλικία και τα χιλιόμετρα των ελαστικών είναι ίσως οι πιο καθοριστικοί παράγοντες για την κατάσταση τους. Ακόμα και αν τα λάστιχα δεν έχουν γράψει αποστάσεις, με την πάροδο του χρόνου χάνουν την ελαστικότητά τους και σκληραίνουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πρόσφυση στο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ελαστικά ηλικίας άνω των 10 ετών, ανεξάρτητα από την εμφάνισή τους και τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει, πρέπει να αντικαθίστανται. Βέβαια, ιδανικά και για λόγους ασφαλείας, ειδικά αν το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση, η αλλαγή των ελαστικών θα πρέπει να γίνεται κάθε 4 με 5 χρόνια ή κάθε 40.000 με 50.000 χλμ..

Εκτός όμως από την ηλικία και τα χιλιόμετρα που έχει κάποιος διανύσει, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση ενός ελαστικού. Αρχικά, η έκθεση στον ήλιο επιταχύνει τη γήρανση του λάστιχου, προκαλώντας σκλήρυνση, ρωγμές και απώλεια ελαστικότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, τα καθαριστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο αυτοκίνητου, καθώς και τα χημικά που μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των δρόμων τον χειμώνα, επιταχύνουν τη φθορά, ενώ αρνητικά επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής των ελαστικών οι ακραίες θερμοκρασίες, τόσο οι πολύ χαμηλές όσο και οι πολύ υψηλές.

Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το στυλ οδήγησης, με μια πιο επιθετική συμπεριφορά με απότομα φρεναρίσματα και επιταχύνσεις να φθείρει τα ελαστικά πιο γρήγορα, καθώς και η φόρτωση του οχήματος (υπερβολικό φορτίο, μειωμένη διάρκεια ζωής). Τέλος, η ποιότητα των υλικών και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του επηρεάζουν την αντοχή τους.

Για να καταλάβετε αν ένα ελαστικό θέλει αντικατάσταση, εκτός από την ημερομηνία παρασκευής και τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει, θα πρέπει να παρατηρείτε αν υπάρχουν και άλλα σημάδια. Αρχικά, εάν δείτε μικρές ρωγμές στην επιφάνεια του ελαστικού, αυτό σημαίνει ότι το λάστιχο έχει αρχίσει να σκληραίνει και να χάνει την ελαστικότητά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, όταν το βάθος του πέλματος φτάσει στο ελάχιστο επιτρεπτό όριο (1,6 χιλιοστά), τα ελαστικά πρέπει να αντικατασταθούν, όπως και στην περίπτωση που αντιληφθείτε ανομοιόμορφη φθορά του πέλματος, το οποίο θέλει και λίγο παραπάνω ψάξιμο, αφού μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα ευθυγράμμισης των τροχών ή σε λάθος πίεση των ελαστικών.

Τέλος, εάν δείτε εξογκώματα στα πλάγια του ελαστικού (στην αργκό "βυζί"), τότε θα πρέπει να προβείτε άμεσα σε αλλαγή, αφού η εσωτερική δομή του ελαστικού έχει υποστεί ζημιά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σκάσει.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι αν ένα ελαστικό παραμένει αποθηκευμένο σε κλειστό χώρο, χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, η γήρανσή του είναι πολύ πιο αργή, κι ακόμα και μετά από 3 ή 4 χρόνια μπορεί να έχει παρόμοιες ιδιότητες με ένα που μόλις βγήκε από το εργοστάσιο. Γι' αυτό, σε περίπτωση που επισκεφτείτε βουλκανιζατέρ και σας βάλουν ελαστικά με ημερομηνία παρασκευής έως 36 μήνες (αναγράφετε στα πλάγια του λαστίχου), μην ανησυχήσετε, αφού συνήθως είναι αποθηκευμένα στις κατάλληλες συνθήκες για να μην αλλοιωθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για βέλτιστη απόδοση και ασφάλεια, συνιστάται η αντικατάσταση και των τεσσάρων ελαστικών ταυτόχρονα και να είστε σίγουροι ότι τα νέα ελαστικά έχουν τις σωστές διαστάσεις και προδιαγραφές για το αυτοκίνητό σας. Επίσης, καλό είναι κάθε 10.000 χιλιόμετρα να κάνετε τα λάστιχα μπρος-πίσω ή χιαστί (σε περίπτωση τετρακίνησης) ώστε η φθορά τους να είναι πιο ομοιόμορφη.

Η ασφάλειά μας στο δρόμο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση των ελαστικών μας. Η τακτική συντήρηση, ο έλεγχος της πίεσης και η έγκαιρη αντικατάσταση των ελαστικών είναι απαραίτητα για την αποφυγή ατυχημάτων και την ομαλή οδήγηση.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ