Το άγνωστο κόλπο με το κέρμα -Έτσι θα γλυτώσεις λεφτά στο βενζινάδικο

Κόλπο κέρμα

Με ένα απλό κέρμα μπορείτε να πραγματοποιήσετε ελέγχους στο αυτοκίνητό σας και να γλιτώσετε από περιττά έξοδα επισκεπτόμενοι λιγότερο συχνά το βενζινάδικο.

Ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες που μας επιτρέπουν να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή οικονομία καυσίμου στο αυτοκίνητο και τη μοτοσικλέτα μας είναι η κατάσταση των ελαστικών μας.

Δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στη φθορά του πέλματος, η οποία απειλεί όχι μόνο την τσέπη μας αλλά και τη σωματική μας ακεραιότητα, αλλά και στην πίεση του αέρα, η οποία με το πέρασμα των ημερών μεταβάλλεται, καθιστώντας επιτακτικό τον συχνό έλεγχο από τον χρήση του αυτοκινήτου.

Ένα ελαστικό το οποίο δεν διαθέτει την ενδεδειγμένη πίεση αέρα στο εσωτερικό του είναι εξίσου επικίνδυνο με ένα φθαρμένο ελαστικό, καθώς το πέλμα δεν «πατάει» με τον ενδεδειγμένο τρόπο στην άσφαλτο με αποτέλεσμα να μειώνεται η πρόσφυση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή η παραμόρφωση που προκαλεί η έλλειψη πίεσης σε ένα ελαστικό αυξάνει και μάλιστα σημαντικά την αντίσταση κύλισης και ως εκ τούτου την ενέργεια που χρειάζεται το όχημα να ξοδέψει για να παραμείνει σε κίνηση.

Ελαστικά χαμηλή πίεση

Με λίγα λόγια η λάθος πίεση των ελαστικών σημαίνει αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και σαφώς μεγαλύτερο κόστος για εκείνους που για τον έναν ή τον άλλο λόγο κινούνται καθημερινά με αυτοκίνητο.

Ο μοναδικός τρόπος για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες που μπορούν να προκύψουν από τα ελαστικά του οχήματός μας είναι ο τακτικός έλεγχος. Ιδανικά ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να γίνεται με το γνωστό σε όλους μανόμετρο, ενδεχομένως σε κάποιο πρατήριο καυσίμων, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε και αέρα αν αυτό κριθεί απαραίτητο και πάντα βάσει των προτάσεων του κατασκευαστή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εναλλακτικά, βέβαια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα κέρμα με το οποίο μπορούμε να πάρουμε μια εικόνα για το αν ένα ελαστικό χρειάζεται αέρα ή όχι.

Για να ελέγξουμε τα ελαστικά μας με ένα κέρμα θα πρέπει να έχουμε επιλέξει το κέρμα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και να έχουμε πραγματοποιήσει με αυτό μια «μέτρηση» με τις σωστές πιέσεις, για να έχουμε μια μέτρηση αναφοράς.

Με το κέρμα μπορείτε να τσεκάρετε οπτικά την πίεση των ελαστικών σας τοποθετώντας το στο κέντρο του ελαστικού, στην κορυφή του. Στην πρώτη μέτρηση αναφοράς που θα κάνετε, έχοντας τοποθετήσει το κέρμα στο κέντρο το κοιτάζετε από το πλάι.

Κέρμα ελαστικό

Για να σιγουρευτείτε ότι το κάνετε σωστά βεβαιωθείτε ότι κοιτάζοντας από το πλάι δεν βλέπετε το πέλμα του ελαστικού (την χάραξή του), αλλά μόνο το κέρμα. Έπειτα σημειώνετε είτε νοητά, είτε με κάποιο σημάδι πάνω στο κέρμα το σημείο όπου τελειώνει το πέλμα και αρχίζετε να βλέπετε το νόμισμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το σημάδι πάνω στο κέρμα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με τον εξής τρόπο όταν θελήσετε να ελέγξετε στο μέλλον την πίεση στα ελαστικά σας και δεν έχετε άλλο τρόπο να το κάνετε: τοποθετείτε το κέρμα ξανά στο κέντρο, στην κορυφή του ελαστικού.

Αν βλέπετε μέρος του κέρματος κάτω από το σημάδι και τα ελαστικά σας είναι σχετικά καινούργια, τότε αυτό σημαίνει ότι έχουν περισσότερο αέρα και υψηλότερη πίεση από όσο θα έπρεπε. Αν δεν βλέπετε το σημάδι τότε τα ελαστικά έχουν χαμηλότερη πίεση από το ιδανικό.

Με το ίδιο νόμισμα μπορείτε επίσης να ελέγξετε και το πάχος του πέλματος του ελαστικού -όσο αυτό παλιώνει- για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται στα επιτρεπτά από το νόμο επίπεδα και να γνωρίζετε πότε πλησιάζει η στιγμή της αντικατάστασής του.

Κέρμα ελαστικό
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί τέλος ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας χάνουν την πίεσή τους με την πάροδο του χρόνου, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, λόγω, μεταξύ άλλων, της αυξομείωσης στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες απώλεια ενός με δύο psi το μήνα -ακόμη και ελαφρώς μεγαλύτερη- θεωρείται φυσιολογική και αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να ελέγχουμε τα ελαστικά μας τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο εβδομάδες και πάντα πριν ξεκινήσουμε για μια μεγάλη διαδρομή.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ