
Πολλοί οδηγοί ίσως έχουν παρατηρήσει ορισμένες λωρίδες στο ταχύμετρο του αυτοκινήτου τους, οι περισσότεροι ωστόσο δεν γνωρίζουν τον λόγο.
Οι κατασκευαστές συχνά χρωματίζουν με κόκκινο χρώμα ορισμένες ενδείξεις στα κοντέρ των αυτοκινήτων, επισημαίνοντας έτσι συγκεκριμένες ταχύτητες κίνησης. Αυτό που όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας.
Οι κόκκινες ενδείξεις στο ταχύμετρο επισημαίνουν συγκεκριμένη ταχύτητα κίνησης την οποία υπό συγκεκριμένες συνθήκες δεν πρέπει να ξεπερνάμε. Και ενώ στο παρελθόν αυτές οι κόκκινες ενδείξεις επισήμαιναν και τη μέγιστη ταχύτητα κίνησης στις πρώτες σχέσεις του σασμάν, τις τελευταίες δεκαετίες αναφέρονται πλέον σε γενικά όρια ταχύτητας.
BUY NOW

Το πρόβλημα είναι ότι κάθε κατασκευαστής τείνει να βάζει τα συγκεκριμένα σημάδια στο ταχύμετρο, σύμφωνα με τα όρια ταχύτητας της χώρας του. Για παράδειγμα, τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έχουν όριο στους αυτοκινητόδρομους τα 130 χλμ./ώρα και για αυτό τα μοντέλα με καταγωγή από αυτές τις δύο χώρες έχουν ένα κόκκινο σημάδι σε αυτή την ταχύτητα κίνησης.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αυτές οι μάρκες προτρέπουν τους οδηγούς άλλων χωρών με μικρότερα όρια ταχύτητας να προχωρούν σε παραβίασή τους. Απλά τα συγκεκριμένα μοντέλα διαθέτουν ταχύμετρο που δεν είναι προσαρμοσμένο στους νόμους της εκάστοτε χώρας.

Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες ωστόσο τοποθετούν τις κόκκινες ενδείξεις στα 30 χλμ./ώρα και τα 50 χλμ./ώρα. Το πρώτο αφορά ένα γενικό όριο ταχύτητας στις γειτονιές των πόλεων, ενώ το δεύτερο είναι η γενική μέγιστη ταχύτητα για την κίνηση στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων.
Παλαιότερα, αρκετά μοντέλα έφεραν διάφορα σημάδια που αφορούσαν συγκεκριμένους περιορισμούς και δεν σχετίζονταν με τα νόμιμα όρια ταχύτητας. Για παράδειγμα, πολλά ταχύμετρα παλαιών Mercedes-Benz έχουν κίτρινες ενδείξεις στο ταχύμετρο που υποδηλώνουν την μέγιστη ταχύτητα κίνησης με συγκεκριμένη σχέση στο σασμάν.