Ο αριθμός των οδηγών που αποσπούν την προσοχή τους από το δρόμο για να χειριστού ή ακόμα και να ελέγξουν το τηλέφωνό τους σπάει κάθε ρεκόρ το 2022, σύμφωνα με έρευνα στη Γαλλία της Axa Prevention.
Η ασφαλιστική εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση των φαινομένων επικίνδυνης οδικής συμπεριφοράς - μετά από δύο χρόνια που είχε σημειωθεί βελτίωση. Οι οδηγοί που παραδέχονται ότι κοιτάζουν το smartphone τους εν κινήσει φέτος φτάνει σε ποσοστό 80%, που είναι 11 μονάδες παραπάνω σε σχέση με το 2021.
Πιο συγκεκριμένα: το 52% των οδηγών πραγματοποιούν τηλεφωνήματα, το 45% κοιτάζουν τις οδηγίες του συστήματος πλοήγησης και το 34% διαβάζει ή στέλνει μηνύματα SMS. Επιπλέον το 8% παραδέχεται ότι την ώρα που οδηγεί ανεβάζει stories στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ποσοστό 6% των οδηγών αναφέρουν ότι έχουν συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη μέσω του κινητού τους εν κινήσει.
BUY NOW
Το μόνο παρήγορο σε όλα τα παραπάνω είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε τηλεφωνικές κλήσεις, οι οποίες γίνονται μέσω του ασύρματου συστήματος Bluetooth που πλέον διαθέτει η συντριπτική πλειοψηφία των καινούριων αυτοκινήτων. Και, επίσης, ότι τα λογισμικά Apple CarPlay και Andoid Auto προσφέρουν τη δυνατότητα υπαγόρευσης γραπτών μηνυμάτων. Κατά τα άλλα, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι τρομακτικά.
Όμως ο Eric Lemaire, πρόεδρος της Axa Prevention λέει ότι ακόμα και ένα ασύρματο τηλεφώνημα ενέχει κινδύνους: «Η πραγματοποίηση μιας τηλεφωνικής κλήσης με ή χωρίς ασύρματο σύστημα πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος επί τρία», υποστηρίζει, λέγοντας ότι ακόμα και η συνομιλία αποσπά την προσοχή του οδηγού από το δρόμο.
Παράλληλα με τους οδηγούς των αυτοκινήτων, δραματικά ήταν τα αποτέλεσμα της έρευνας και για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου από τους αναβάτες μοτοσικλετών. Σε ποσοστό 72% οι χειριστές των δικύκλων χρησιμοποιούν το smartphone το οποίο έχουν συνήθως συνδεδεμένο στο τιμόνι - ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο αποκαρδιωτικό 84% μεταξύ των αναβατών των scooters.
Σύμφωνα με την Axa, η συμπεριφορά των οδηγών είχε σημειώσει σχετική βελτίωση τα δύο τελευταία χρόνια, βάσει και των περιορισμών μετακινήσεων λόγω της πανδημίας, αλλά τώρα επιδεινώνεται ξανά. Το 2021 η εταιρεία χαρακτήριζε «καλούς οδηγούς» το 53% του συνόλου, ενώ φέτος το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 50%.
Πέραν της χρήσης του κινητού τηλεφώνου, άλλες παραβατικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας σε ποσοστό 79%, καθώς ποσοστό 32% παραδέχεται ότι ξεπερνά τα 65 km/h στους δρόμους της πόλης, και 72% αυτών δεν τηρεί το αστικό όριο 30 km/h. Πάντως, αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 64% οι οδηγοί που συμμετείχαν στην έρευνα επιθυμούν να περιορίσουν τη χρήση του αυτοκινήτου και να το αντικαταστήσουν με ποδήλατο ή περπάτημα σε όσες διαδρομές αυτό είναι εφικτό.