Τι είναι το Σύστημα Παρακολούθησης Πίεσης Ελαστικών και πώς λειτουργεί;

Tyre Pressure System

Το σύστημα TPMS είναι ένα θεμελιώδες μέρος της λειτουργίας των ελαστικών, για λόγους όχι μόνο ασφάλειας αλλά και μείωσης της κατανάλωσης. Μάθετε πώς δουλεύει, και τι πρέπει να κάνουμε για αυτό.

Το TPMS (Tyre Pressure Monitoring System, Σύστημα Παρακολούθησης Πίεσης Ελαστικών) είναι υπεύθυνο για τη συνεχή παρακολούθηση της πίεσης των ελαστικών και την ειδοποίηση του οδηγού για τυχόν απόκλιση από τα κανονικά επίπεδα.

Το σύστημα αυτό είναι υποχρεωτικό σε όλα τα νέα οχήματα στην ευρωπαϊκή αγορά από το 2014, και αποτελεί μέρος των βασικών προτύπων ασφάλειας.

Υπάρχουν δύο κύριες παραλλαγές του συστήματος TPMS, που διαφέρουν στον τρόπο μέτρησης της πίεσης των ελαστικών: το πρώτο είναι το έμμεσο TPMS, το οποίο χρησιμοποιεί τους αισθητήρες ABS για να ανιχνεύσει διαφορές στην περιστροφή των τροχών, που μπορεί να υποδηλώνουν αλλαγές στην πίεση των ελαστικών. Ένας τροχός με χαμηλή πίεση περιστρέφεται με διαφορετική ταχύτητα λόγω της μικρότερης διαμέτρου του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο είναι το άμεσο TPMS. Αυτό είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες σε κάθε ελαστικό που μετρούν άμεσα την πίεση και τη θερμοκρασία. Αυτοί οι αισθητήρες μεταδίδουν πληροφορίες στη μονάδα ελέγχου του οχήματος χρησιμοποιώντας σήματα ραδιοσυχνότητας.

Ο κύριος στόχος και των δύο συστημάτων είναι να ειδοποιήσουν τον οδηγό για λανθασμένη πίεση ελαστικών, ώστε να αποφεύγεται η πρόωρη φθορά, να μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου και να προλαμβάνονται ατυχήματα που προκαλούνται από ελαστικά σε κακή κατάσταση.

Ποιά είναι, αναλυτικότερα, τα πλεονεκτήματα του συστήματος TPMS;
Βελτιωμένη ασφάλεια: Η σωστή πίεση των ελαστικών βελτιώνει τον χειρισμό του οχήματος και μειώνει τον κίνδυνο έκρηξης των ελαστικών.
Απόδοση καυσίμου: Τα σωστά φουσκωμένα ελαστικά μειώνουν την αντίσταση κύλισης, βελτιώνοντας την απόδοση καυσίμου.
Μειωμένη συντήρηση: Με την αποφυγή ανώμαλης φθοράς, παρατείνεται η διάρκεια ζωής των ελαστικών.

Ποιές είναι οι συνηθισμένες βλάβες του συστήματος TPMS;
Νεκρές μπαταρίες: Οι αισθητήρες των ελαστικών έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, συνήθως 3 έως 7 χρόνια, και πρέπει να αντικατασταθούν όταν τελειώσουν.
Φθορά από χτυπήματα: Δυνατά χτυπήματα, όπως από σύγκρουση με κράσπεδο, μπορούν να καταστρέψουν τους αισθητήρες.
Σφάλματα επαναπρογραμματισμού: Οι αλλαγές μπαταριών ή παρεμβολές μπορεί να απαιτούν επαναπρογραμματισμό των αισθητήρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς κάνουμε τη συντήρηση του συστήματος TPMS;
Τακτικός έλεγχος βαλβίδων: Θα πρέπει να ελέγχετε τη στεγανότητα των βαλβίδων και να αλλάζετε τους δακτυλίους Ο εάν χρειάζεται, για να αποτρέψετε διαρροές αέρα.
Προσοχή στα χτυπήματα: Όπως είπαμε, η αποφυγή συγκρούσεων και κρασπέδων θα βοηθήσει στην παράταση της ζωής των αισθητήρων.

Σε περιοχές με ενεργούς αναστολείς συχνοτήτων, το σύστημα TPMS μπορεί να μη λειτουργεί σωστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το φυσικό κλειδί που περιλαμβάνεται στο έξυπνο κλειδί για να απενεργοποιήσετε το φρένο.

Επίσης, οι μεταβολές θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν προσωρινές ειδοποιήσεις. Συνιστάται να περιμένετε να σταθεροποιηθούν οι συνθήκες ή να ελέγξετε χειροκίνητα την πίεση.

Το σύστημα TPMS είναι ένα σημαντικό εργαλείο που όχι μόνο προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια για τον οδηγό και τους επιβάτες, αλλά και συμβάλλει στην αποδοτικότητα του αυτοκινήτου για τη μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων. Παρά τις προκλήσεις του, τα οφέλη από τη χρήση ενός ενεργού και λειτουργικού συστήματος TPMS υπερτερούν κατά πολύ των πιθανών επιπλοκών, διασφαλίζοντας ασφαλέστερη και πιο αποδοτική οδήγηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ