Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι -Αυτό είναι το μεγαλύτερο μαρτύριο των πιλότων της Formula 1
Κοινό μυστικό στα paddocks της Formula 1 αποτελεί το γεγονός ότι οι πιλότοι συνηθίζουν να βουτούν σε μπανιέρες γεμάτες με παγωμένο νερό.
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες μια φωτογραφία που δείχνει τους Lewis Hamilton και George Russell να απολαμβάνουν χαμογελαστοί το μπάνιο τους μέσα σε μπανιέρες γεμάτες με παγωμένο νερό.
Η συγκεκριμένη εικόνα δεν άργησε να πυροδοτήσει θύελλα σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να εκφράζουν απορίες σχετικά με το λόγο που οι δύο πιλότοι της Mercedes-AMG Petronas έχουν «χυθεί» σε δύο μπανιέρες όπου επικρατούν… πολικές θερμοκρασίες.
BUY NOW
Το παγωμένο μπάνιο, ωστόσο, των δύο πιλότων της F1 δεν εξέπληξε τους μυημένους στα αθλητικά δρώμενα, μιας και όπως γνωρίζουν η κρυοθεραπία ή αλλιώς κρυοσάουνα (σ.σ. περί ης ο λόγος) αποτελεί μια ιδιαίτερα διαδεδομένη συνήθεια των υψηλού επιπέδου αθλητών.
Όπως πιστεύουν οι ίδιοι οι αθλητές – ή μάλλον η ομάδα γιατρών που τους περιστοιχίζει – το μπάνιο στο πάγο ή σε παγωμένο νερό αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους αποθεραπείας μετά από έντονη αθλητική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κρυοσάουνα βοηθά -μεταξύ άλλων- στην αποκατάσταση των μυών, στον περιορισμό των φλεγμονών, του πρηξίματος, της βλάβης στις μυϊκές ίνες και του Καθυστερημένου Μυϊκού Πόνου (ΚΜΠ) ή DOMS – Delayed Onset Muscle Soreness.
Επιπροσθέτως, με δεδομένο ότι η σωματική άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, η κρυοσάουνα έχει χαρακτηριστεί ως μια ιδανική μέθοδος προκειμένου οι αθλητές να δρoσιστούν.
Οι Lewis Hamilton και George Russell, άλλωστε, δεν είναι οι πρώτοι που απαθανατίζονται να είναι βουτηγμένοι σε μπανιέρες με πάγο, μιας και αντίστοιχες εικόνες, στο παρελθόν, είχαν ως πρωταγωνιστές -μεταξύ άλλων- τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Στέφανο Τσιτσιπά και τον Lebron James, ενώ τη μέθοδο της κρυοσάουνας επιλέγουν και άλλοι οδηγοί της F1, συμπεριλαμβανομένων των Leclerc και Albon.
Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι υπάρχουν και κάποιες μελέτες οι οποίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος υποθερμίας, μιας κατάστασης που είναι ιδιαίτερα απειλητική για την ανθρώπινη ζωή.