Δοκιμάζουμε το νέο Opel Rocks Electric των 8.000 ευρώ

Rocks Electric

Σπιρτόζικο, στυλάτο και ευέλικτο, το Opel Rocks Electric κλείνει το μάτι σε όσους θέλουν να μειώσουν στο ελάχιστο το κόστος μετακίνησης εντός του αστικού ιστού, όπως επίσης και στους 16χρονους που ψάχνουν την πρώτη τους εμπειρία με τους 4 τροχούς.

Η αυτοκινητοβιομηχανία εξελίσσεται συνεχώς ακολουθώντας τις ανάγκες των καταναλωτών και τις νόρμες της εποχής. Μια νέα τάση είναι και η μικροκινητικότητα που εκτός από το σεβασμό προς το περιβάλλον, στόχος της είναι η ευελιξία και το μειωμένο κόστος μετακίνησης στη ζούγκλα των μεγαλουπόλεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άξιος εκπρόσωπος της συγκεκριμένης κατηγορίας αναδεικνύεται το λιλιπούτειο, μόνο στο μάτι, Opel Rocks Electric, το οποίο στο δρόμο τραβάει τα βλέμματα για αρκετούς λόγους κι όχι άδικα.

Πριν αναλύσουμε όμως πώς έζησε το γερμανικό τετράτροχο ένας δίμετρος ευτραφής τύπος, αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο ανήκει στην κατηγορία L6e (ελαφρά τετράκυκλα) και μπορεί να οδηγηθεί νόμιμα από τους κατόχους διπλώματος μοτοποδηλάτου (κατηγορία ΑΜ), με κατώτατο όριο ηλικίας τα 16 έτη. Πρόκειται για ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα, αφού δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε εφήβους, να αποκτήσουν ένα όχημα που θα τους προσφέρει ελευθερία και ταυτόχρονα θα τους προστατεύει από τα στοιχεία της φύσης και τους υπόλοιπους εξωτερικούς παράγοντες.

Το Opel Rocks Electric, αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτοκίνητο με όλη τη σημασία της λέξεως, έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που μπορούν να το “εντάξουν¨ έστω και σε γενικά πλαίσια στην συγκεκριμένη κατηγορία, κάτι που δίνει προβάδισμα σε σχέση με άλλες λύσεις μικροκινητικότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διαστάσεις του Opel Rocks Electric είναι ταμάμ για την πόλη, αφού με μήκος 2,41 μέτρα, πλάτος 1,39 μέτρα και ύψος 1,52 μέτρα, μπορεί να κάνει αναστροφή ακόμα και μέσα σε στενό, ενώ στο πρόβλημα του parking δίνει λύση με συνοπτικές διαδικασίες, χωρώντας σε σημεία που δεν θα πίστευες ποτέ ότι θα έμπαινε ένα τετράτροχο όχημα.

Με minimal διάθεση

Εξωτερικά, η έκδοση Tekno που είχαμε στην κατοχή μας διαθέτει στοιχεία που κάνουν το Rocks Electric να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο στο δρόμο. Οι φωσφοριζέ λεπτομέρειες σε χρώμα “Elektro Yellow” στους δύο προφυλακτήρες, στα μαρσπίε και στα διακοσμητικά κάνουν εντυπωσιακή αντίθεση με την απόχρωση Kosmic Grey, που συνδυάζεται με μαύρη οροφή, δημιουργώντας μια στιλάτη και σύγχρονη εικόνα που ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία του μοντέλου.

Οι στρογγυλοί καθρέπτες και οι 14άρες ζάντες με τα κομψά τάσια προσφέρουν τις δικές τους ξεχωριστές πινελιές, ενώ το πανομοιότυπο μπροστινό με πίσω μέρος, που έχουν επιρροή από τη μάσκα Opel Vizor, δίνουν μια minimal διάθεση που κερδίζει τις εντυπώσεις. Παιχνιδιάρικο είναι και το άνοιγμα των πορτών, με του οδηγού να έχει ανάποδη φορά, θυμίζοντας premium μοντέλα μιας άλλης εποχής, τη στιγμή που τα ημι-αρθρωτά παράθυρα ανοίγουν κατά το ήμισυ χειροκίνητα προς τα πάνω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καμπίνα για δυο

Μπαίνοντας στην καμπίνα, στιγμιαία ξεχνάς τις εξωτερικές διαστάσεις του μοντέλου, αφού η αίσθηση της ευρυχωρίας τονίζεται από τη στάνταρ ηλιοροφή και τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, που αγγίζουν σχεδόν το 50% του οχήματος. Διαθέτει ικανοποιητικό χώρο για τους 2 επιβάτες που μπορεί να φιλοξενήσει, αφού ακόμα κι αν πρόκειται για ενήλικες με ύψος πάνω από 1,90 και βάρος που μπαίνει σε τριψήφια χωράφια, θα βρουν με άνεση το χώρο τους, χωρίς να δυσφορούν.

Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πορτμπαγκάζ ή ογκώδεις ταπετσαρίες που να κλέβουν αξιοποιήσιμο αέρα από τους επιβάτες, αφού το άνοιγμα των θυρών γίνεται από ιμάντες, ενώ για την αποθήκευση πραγμάτων, υπάρχει ένας χώρος 63 λίτρων μπροστά από τα πόδια του συνοδηγού. Επίσης στη δεξιά μεριά του ταμπλό υπάρχει ένας επιπλέον γάντζος, στάνταρ στην έκδοση της δοκιμής μας, που μπορεί να υποστηρίξει μια τσάντα, ενώ στις πόρτες υπάρχουν “τσέπες” με δίχτυ που προσφέρουν λύσεις αποθήκευσης για μικροπράγματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γενική σχεδίαση του εσωτερικού ακολουθεί τη minimal φιλοσοφία του εξωτερικού, έχοντας τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζεται ένας οδηγός στις αστικές μετακινήσεις. Ένα απλό τιμόνι, χωρίς περίπλοκους διακόπτες, μια μικρή οθόνη που δείχνει μόνο τα βασικά (ταχύτητα, αυτονομία και σχέση στο κιβώτιο) και ένα κεντρικό πάνελ, που στο πάνω μέρος έχει τον επιλογέα ταχυτήτων που αποτελείται από 3 φυσικά κουμπιά (D,N,R) και από κάτω διακόπτες για το θερμαινόμενο τζάμι, το καλοριφέρ, τα alarm και μια θύρα USB. Αυτή η “συσσώρευση” όλων των πλήκτρων στο δεξί χέρι αυξάνει την εργονομία και προσφέρει άμεση πρόσβαση χωρίς ο οδηγός να πρέπει να ψάχνει τα κουμπιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πάνω τμήμα του ταμπλό, το οποίο διαθέτει σκληρά πλαστικά, συναντάμε επίσης σε “Elektro Yellow” απόχρωση διακοσμητικά κονσόλας όπου έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν έξυπνες λύσεις αποθήκευσης όπως ένα μικρό ντουλαπάκι για τα έγγραφα του αυτοκινήτου ή την τοποθέτηση ενός ποτηριού, ενώ ακριβώς πίσω από το τιμόνι υπάρχει ακόμα μια στρογγυλή υποδοχή για ηχείο Bluetooth. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Rocks Electric δεν διαθέτει κλιματισμό ή ηχοσύστημα, για αυτό και οι άνθρωποι της Opel έχουν προβλέψει με USB και τις κατάλληλες θήκες σε περίπτωση που ο οδηγός θέλει να κάνει το smartphone του το “infotainment” του οχήματος.

Επίσης μπορεί μέσω της εφαρμογής myOpel να συνδέσει το προσωπικό του τηλέφωνο με το Rocks Electric χάρη στην ConnectBox που μπαίνει στην θύρα OBD κάτω από το τιμόνι και προσφέρει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες όπως τα συνολικά χιλιόμετρα, η αυτονομία, ο χρόνος φόρτισης που απομένει, η περιοδική συντήρηση και η τοποθεσία που βρίσκεται το αυτοκίνητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έλλειψη ταπετσαρίας αφήνει σε κοινή όψη το χωροδικτύωμα του πλαισίου, δίνοντας μια ιδιαίτερη αισθητική στο μοντέλο, αλλά επηρεάζει την συνολική ηχομόνωση του, ενώ τα καθίσματα ακολουθούν κι αυτά τη minimal φιλοσοφία, με τη γέμιση τους να είναι λίγο σκληρή, αλλά δεν παύουν να παραμένουν ξεκούραστα για κοντινές αποστάσεις.

City changer

Στην “καρδιά” του Opel Rocks Electric χτυπάει ένας σχεδόν αθόρυβος ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 8,3 ίππων, που μπορεί στιγμιαία να φτάσει τους 12, και μία μπαταρία ιόντων λιθίου καθαρής χωρητικότητας 5,4 kWh, με την κίνηση να περνάει αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς.

Αν και λόγω των περιορισμών της κατηγορίας, η τελική του ταχύτητα περιορίζεται στα 45 χλμ./ώρα, το χαμηλό του βάρος που αγγίζει μόλις τα 471 κιλά και η άμεση εκτόνωση της ροπής λόγω ρεύματος, επιτρέπουν στο μοντέλο να τα “πιάσει” σε μόλις 10 δλ., χωρίς ο οδηγός να νιώσει ότι καθυστερεί την υπόλοιπη κυκλοφορία. Μάλιστα είναι ικανό να διατηρεί άνετα την τελική του ταχύτητα για όση ώρα απαιτείται, ακόμα και σε δρόμους με πιο έντονη κλίση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα 70 χιλιόμετρα που μπορεί να βγάλει με άνεση σε πραγματικές συνθήκες είναι εξαιρετικά κοντά στα 75 που υποστηρίζει ο κατασκευαστής, με την ανάκτηση ενέργειας από το σύστημα πέδησης, αν και μικρής έντασης, να βοηθάει στην τελική αυτονομία.

Τα συγκεκριμένα χιλιόμετρα κρίνονται ικανοποιητικά για τις μέσες καθημερινές ανάγκες, αλλά αν ο οδηγός χρειαστεί ακόμα περισσότερα το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να βρει μια πρίζα σούκο και να συνδέσει το καλώδιο φόρτισης μήκους τριών μέτρων που βρίσκεται στην πόρτα του συνοδηγού. Μια πλήρης φόρτιση της μπαταρίας διαρκεί περίπου 4 ώρες, ενώ προαιρετικά διατίθεται και αντάπτορας για πρίζα wallbox.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπαμε το Rocks Electric δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με οποιοδήποτε αυτοκίνητο, αλλά έχει αυτό το κάτι που σε κάνει να θέλεις να το οδηγήσεις όταν πρόκειται να μπλέξεις σε δρομάκια μέσα στην πόλη. Η έλλειψη υποβοήθησης του τιμονιού ή μη ύπαρξη ABS δεν σε απασχολούν καθόλου, ενώ η πιο σκληρή ρύθμιση των αμορτισέρ, αν και δεν διακατέχεται από μαεστρία, δεν κουράζει αν δεν πέσεις σε δρόμο με έντονες ανωμαλίες.

Τα φρένα κάνουν ικανοποιητικά τη δουλειά τους, αν και θέλουν λίγο πιο δυνατό πάτημα από όσο περιμένεις, ενώ ο κύκλος στροφής των μόλις 7,2 μέτρων προσφέρει μια ευελιξία που σε ενθουσιάζει.

Στην ερώτηση πολλών αν τα 45 χλμ./ώρα είναι λίγα, η απάντηση είναι: εξαρτάται. Ναι, αν βγεις σε κάποια λεωφόρο με κανονική ροή, μιας και σε αυτοκινητόδρομο απαγορεύεται να κινηθεί το συγκεκριμένο, θα πιάσεις τον εαυτό σου να αναζητά ακόμα 15 χλμ., αλλά μέσα σε κίνηση και στενά, πολλές φορές θα διαπιστώσεις ότι και η ήδη υπάρχουσα τελική του είναι υπεραρκετή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν κατακλείδι

Το Opel Rocks-e είναι ένα τετράτροχο όχημα με συγκεκριμένο χαρακτήρα και αποστολή. Στόχος του είναι να κάνει την αστική μετακίνηση, ακόμα και για ανήλικους, εύκολη και οικονομική υπόθεση, και το καταφέρνει εξαιρετικά καλά.

Σύμμαχός του, εκτός από το όνομα της γερμανικής εταιρείας, είναι και η άκρως προσιτή τιμή του, αφού χάρη στην κρατική επιδότηση «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», η βασική έκδοση του ξεκινάει από τα 8.200 ευρώ, ενώ υπάρχει επιπλέον έκπτωση 1.000 ευρώ για νέους οδηγούς κάτω των 29 ετών, καθώς και 400 ευρώ σε περίπτωση απόσυρσης. Με βάση αυτά, η τιμή του μπορεί να πέσει μέχρι τα 6.800 ευρώ. Στην περίπτωση της έκδοσης Tekno που δοκιμάσαμε, το κόστος με την αρχική επιδότηση είναι 9.100 ευρώ και 7.700 ευρώ με την απόσυρση και το bonus για τους νέους, ενώ η ίδια τιμή ισχύει και για την έκδοση Klub που εφοδιάζεται με γκρίζες λεπτομέρειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γερμανικό μοντέλο είναι το gadget που μπορεί να αλλάξει τις αστικές μετακινήσεις και να αποτελέσει το βήμα για να ανακαλύψει κάποιος την ηλεκτροκίνηση και τα πλεονεκτήματά της.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Opel Rocks Electric Tekno
Κινητήρας: Ηλεκτρικός, 8,3 ίπποι
Μετάδοση: Μονής σχέσης, στους μπροστινούς τροχούς
Επιδόσεις: 10,0 δλ. 0-45 χλμ./ώρα, 45 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Αυτονομία: 11,9 kWh/100 χλμ. - 75 χλμ.
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 2.410/1.388/1.525 χλστ., 1.728 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 471 κιλά
Χώρος αποσκευών: 63 λίτρα
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: Από 8.200 ευρώ* – 0
* Η τιμή περιλαμβάνει την κρατική επιδότηση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ