Οι ζώνες ασφαλείας αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του εξοπλισμού όλων των αυτοκινήτων και αρκετοί οδηγοί δεν δίνουν την δέουσα σημασία για την σωστή χρήση τους.
Οι νόμοι στους Κώδικες Οδικής Κυκλοφορίας για τις ζώνες ασφαλείας ισχύουν εδώ και μερικές δεκατίες, και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει την χρήση τους. Μπαίνεις στο αυτοκίνητο, τραβάς ήπια τη ζώνη και την κουμπώνεις στην πόρπη, και είσαι έτοιμος για την διαδρομή σου. Η κίνηση αυτή γίνεται αυτοματοποιημένα πλέον από αρκετούς οδηγούς, σε τέτοιο βαθμό που δεν γίνεται αντιληπτή.
Ως αποτέλεσμα, η ζώνη ασφαλείας μπορεί να παραμεληθεί και να θεωρήσουμε ότι αφού κουμπώνει σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και όπως προβλέπεται. Για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να ελέγχονται και να συντηρούνται όπως κάθε άλλο μέρος του οχήματος.
BUY NOW
Για αρχή, ελέγχουμε την λειτουργικότητα του ράουλου που τραβάει και τεντώνει τη ζώνη. Εάν δεν μαζεύεται σωστά η ζώνη, καταλήγει να είναι πολύ χαλαρή στον επιβάτη και δεν θα τον συγκρατήσει όπως πρέπει σε περίπτωση ατυχήματος.
Ένα άλλο θέμα με τις “χαλαρές” ζώνες ασφαλείας είναι ότι καταλήγουν να πιαστούν στην πόρτα καθώς κλείνει. Το κλείσιμο της πόρτας με τη ζώνη πιασμένη στον αρμό, μπορεί να καταστρέψει το πλέγμα της ή τη γλώσσα που βάζουμε στην ειδική πόρπη.
Μετά, θα πρέπει να τραβήξουμε τη ζώνη μέχρι το τέρμα για να ελέγξουμε τον ιμάντα. Τα σημεία όπου έχουν χυθεί πράγματα μπορεί να έκαναν τις ίνες πιο σκληρές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει ή και να σκιστεί. Για να καθαρίσουμε σωστά τις ζώνες ασφαλείας, ταμπονάρουμε με νερό και ουδέτερο σαπούνι, ξεβγάζουμε και στεγνώνουμε. Επιπλέον, ψάχνουμε για τυχόν ξέφτισμα και άλλες ζημιές στο πλέγμα της ζώνης.
Τέλος, επιβεβαιώνουμε την σωστή λειτουργία της πόρπης και της γλώσσας της ζώνης. Οι πόρπες προσελκύουν, λόγω θέσης, πολλά σκουπίδια που μπορεί να τις κάνουν να κολλήσουν ή να μην κουμπώσουν σωστά. Ακόμα, κοιτάζουμε το σχήμα της γλώσσας και σιγουρευόμαστε για την καλή κατάσταση του υπόλοιπου τμήματός της.
Αυτά είναι μόνο μερικά απλά βήματα που πρέπει να θυμάστε κατά τη συντήρηση των ζωνών ασφαλείας. Μπορεί να φαίνονται προφανή, αλλά έχετε κατά νου ότι όλα τα οχήματα είναι διαφορετικά και έχουν διαφορετικές ανάγκες συντήρησης. Ελέγχουμε πάντα το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για να δούμε εάν υπάρχουν άλλοι συνιστώμενοι έλεγχοι των ζωνών ασφαλείας, καθώς και ενδείξεις σχετικά με την αντικατάσταση των διαφόρων εξαρτημάτων τους. Να μην ξεχνάτε, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ρισκάρουμε όταν πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό όπως οι ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου μας.