Είναι υποχρεωτική η ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα; Δες ποια πρόστιμα προβλέπονται
Ως γνωστόν η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική για τον οδηγό ενός οχήματος, τι ισχύει ωστόσο για τους υπόλοιπους επιβάτες και ποιο είναι το πρόστιμο με το οποίο κινδυνεύουν οι παραβάτες.
Σε αντίθεση με την εικόνα των ελληνικών δρόμων τις προηγούμενες δεκαετίες, στην εποχή μας η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα της χρήσης ζώνης ασφαλείας στις καθημερινές μετακινήσεις τους.
Δεν ισχύει το ίδιο για τους επιβάτες των πίσω καθισμάτων, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είτε αμελούν να φορέσουν ζώνη θεωρώντας ότι στη συγκεκριμένη θέση δεν κινδυνεύουν ακόμα και σε περίπτωση ατυχήματος είτε σκοπίμως αποφεύγουν τη χρήση της προτάσσοντας διάφορες δικαιολογίες.
BUY NOW
Οι περισσότεροι μάλιστα ίσως να αγνοούν και την υποχρεωτικότητα της χρήσης ζώνης ασφαλείας και του κινδύνου, όχι μόνον να τραυματίσουν ή να τραυματιστούν σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και να δεχθούν ένα ιδιαίτερα τσουχτερό πρόστιμο σε έναν τροχονομικό έλεγχο.
Αν λοιπόν θα μπορούσε να προσπεράσει κανείς το ζήτημα ασφαλείας που προκύπτει από την κακή συνήθεια της μη χρήσης ζώνης από τους πίσω επιβάτες, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι ίσως… ευαισθητοποιηθούν στο άκουσμα ενός προστίμου, το οποίο ανάλογα με την περίπτωση είτε βαραίνει τον οδηγό είτε τον ίδιο τον επιβάτη.
Ας γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι, παραπέμποντας στην αντίστοιχη διάταξη του ΚΟΚ. Η 5η παράγραφο στις γενικές διατάξεις του άρθρου 12 στους Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς του ΚΟΚ αναφέρει: «Η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες», με τον Κώδικα να αναφέρει ρητά πως «Σε περίπτωση μεταφοράς ανηλίκων επιβατών, εφόσον στο όχημα υπάρχει συνοδός, την ευθύνη φέρει αυτός. Για τη μεταφορά παιδιών με αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ.», με τις προδιαγραφές των τελευταίων να έχουν καθοριστεί με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Το πρόστιμο το οποίο προβλέπεται για τον οδηγό που δεν χρησιμοποιεί ζώνης ασφαλείας είναι 350 ευρώ, ενώ αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για δέκα ημέρες. Οι υπόλοιποι επιβάτες που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ και το καταβάλουν οι ίδιοι εκτός κι αν είναι ανήλικοι.
Σε αυτήν την περίπτωση υπεύθυνος θεωρείται ο οδηγός και το πρόστιμο της μη χρήσης ζώνης ασφαλείας από επιβάτη ύψους 100 ευρώ βεβαιώνεται σε αυτόν, καθώς εκείνος όφειλε να πράξει τα δέονται ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των επιβατών.
Διαβάστε επίσης:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ