Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στις Εθνικές Οδούς -Τα νέα δεδομένα που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να βελτιώσουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα στο οδικό δίκτυό τους.
Από σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους βρίθει πλέον η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, εξασφαλίζοντας στους οδηγούς άνετες, γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις.
Αναντίρρητα, η ασφάλεια των μετακινήσεων είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την τήρηση των ορίων ταχύτητας, τα οποία είναι σταθερά, δηλαδή για κάθε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου υπάρχει ένα προκαθορισμένο μέγιστο όριο ταχύτητας.
BUY NOW
Ορισμένες χώρες, ωστόσο, έχουν αρχίσει να στρέφονται στα μεταβλητά όρια ταχύτητας, με στόχο τη βελτίωση των κυκλοφοριακών δεδομένων και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ισπανία και συγκεκριμένα η Καταλονία, όπου η περιφερειακή υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Ασφάλειας, Núria Parlon, εξήγγειλε ότι σε ένα τμήμα 150 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου AP-7 μεταξύ των περιοχών Maçanet de la Selva και El Vendrell το όριο ταχύτητας θα μεταβάλλεται, ανάλογα με τα κυκλοφοριακά δεδομένα, τις καιρικές συνθήκες, την εκάστοτε κατάσταση της ασφάλτου κ.ο.κ.

Για τον προσδιορισμό του κατάλληλου ορίου ταχύτητας θα αξιοποιούνται οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξασφαλίζοντας ότι οι οδηγοί θα απολαμβάνουν τις ιδανικές συνθήκες μετακίνησης.
Για τη λειτουργία του συστήματος θα εγκατασταθούν γερανογέφυρες, αισθητήρες που θα συλλέγουν δεδομένα, όπως και πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων που θα γνωστοποιούν στους οδηγούς το όριο ταχύτητας.
Σύμφωνα με την Parlon, αυτό το σύστημα θα επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να προβλέπουν και να προλαμβάνουν τα ατυχήματα στον AP-7, έναν από τους πιο πολυσύχναστους και με τα περισσότερα ατυχήματα οδικούς άξονες στην Καταλονία.
Όπως αναφέρουν ισπανικά δημοσιεύματα, η Καταλονία είναι μία από τις περιφέρειες που έχουν επενδύσει περισσότερο σε καινοτομίες στον τομέα της οδικής κυκλοφορίας.

Με υψηλό ποσοστό ατυχημάτων σε ορισμένους από τους κύριους οδικούς άξονες της, η Generalitat (Καταλανική κυβέρνηση) έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες όπως η εγκατάσταση νέων κινητών ραντάρ ταχύτητας και η διεξαγωγή στοχευμένων εκστρατειών για τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Επιπλέον, έχουν εφαρμοστεί συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης για την ανάλυση των προτύπων κυκλοφορίας και την πρόβλεψη πιθανών ατυχημάτων.
Θυμίζουμε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται και στην αύξηση του ορίου ταχύτητας. Τον δρόμο δείχνει η Τσεχία που από το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να επιτρέπει στους οδηγούς, σε συγκεκριμένο τμήμα ενός αυτοκινητοδρόμου, να κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 150 χλμ./ώρα. -Διαβάστε περισσότερα εδώ.