
Ένα προηγμένο σύστημα επιτρέπει την αξιοποίηση της ενέργειας που θα χανόταν από την επιβράδυνση/επιτάχυνση των συρμών για τη θέρμανση των νοικοκυριών.
Ένας εν πολλοίς ανεκμετάλλευτος ενεργειακός θησαυρός κρύβεται στα τούνελ των δικτύων του Μετρό, ικανός να καλύψει με οικονομικό τρόπο τις ενεργειακές ανάγκες των πόλεων.
Τόσο κατά την επιτάχυνση όσο και κατά την επιβράδυνση των συρμών παράγεται θερμότητα, που σε συνδυασμό με τη γεωθερμική θερμότητα εντός των σηραγγών διατηρεί τη θερμοκρασία τους σχετικά σταθερή, πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και τον χειμώνα,
BUY NOW
Παρόλα αυτά, στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, αυτή η θερμότητα πάει χαμένη. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας και Περιβαλλοντικών Ερευνών της Χαϊδελβέργης (Ifeu), που αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, μόνο στο μετρό του Βερολίνου παράγονται ετησίως περίπου 460 γιγαβατώρες (GWh) απόβλητης θερμότητας – περισσότερη ακόμα και από τη βιομηχανία της πόλης (340 GWh). Ωστόσο, αυτή η θερμότητα συνήθως απλώς διαφεύγει μέσω των αεραγωγών εξαερισμού.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης πριν από λίγα χρόνια έδειξε, όμως, ότι ότι αυτή η θερμότητα μπορεί να αξιοποιηθεί. Οι ερευνητές εγκατέστησαν αισθητήρες θερμοκρασίας και σωλήνες απορρόφησης στα τοιχώματα της σήραγγας της γραμμής U6 του μετρό που απορροφούν τη θερμότητα, την οποία μια αντλία θερμότητας μπορεί να αναβαθμίσει σε επίπεδα χρήσιμα για θέρμανση.
Ο γεωτεχνικός μηχανικός Christian Moormann θεωρεί ότι η τεχνολογία είναι πλέον ώριμη για την τοπική θέρμανση: «Είμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να την εντάξουμε στον βασικό σχεδιασμό των έργων και να την εφαρμόζουμε με αξιοπιστία». Για τον ίδιο, το σύνθημα για το μέλλον είναι ξεκάθαρο: «Όχι άλλες σήραγγες χωρίς ενσωματωμένους απορροφητές θερμότητας».

Οι πόλεις που πρωτοπορούν
Ήδη υπάρχουν ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις που αξιοποιούν τη θερμότητα από τις σήραγγες του υπογείου σιδηρόδρομου. Σύμφωνα με έκθεση, στο Παρίσι ένα τούνελ του μετρό καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών θέρμανσης ενός κτιρίου με 20 διαμερίσματα. Στο Λονδίνο, ένας παλιός σιδηροδρομικός σταθμός τροφοδοτεί περίπου 1.300 νοικοκυριά με θερμό αέρα και ζεστό νερό από το 2020.
Στην Πράγα, σύμφωνα με το τσεχικό ειδησεογραφικό portal Komunální ekologie, από το φθινόπωρο του 2024 λειτουργεί ένα έργο αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας από μια σήραγγα του μετρό για τη θέρμανση και την ψύξη νέων κτιρίων στη συνοικία Nové Dvory. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί ένα διοικητικό κτίριο 8.000 τετραγωνικών μέτρων, με επιπλέον ανάγκη 300 έως 500 MWh τον χρόνο. Η απαιτούμενη θερμική ενέργεια θα προέρχεται από σωλήνες που συνδέονται με τη σήραγγα της γραμμής D κοντά στον σταθμό Nové Dvory και θα ενισχύεται μέσω αντλιών θερμότητας.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ