Η μεγάλη απάτη στα μεταχειρισμένα: Αυτοκίνητα από Αφρική πωλούνταν σαν ευκαιρίες από τη Γερμανία

Used Car Market 1

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Τσεχία, μετά την εξιχνίαση τεράστιας απάτης με θύματα δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Ισχυροί κλυδωνισμοί έχουν προκληθεί στην αγορά των μεταχειρισμένων της Τσεχίας μετά την εξιχνίαση τεράστιας απάτης που συντελούνταν εις βάρος ανυποψίαστων οδηγών.

Ενδελεχής έρευνα της τοπικής ιστοσελίδας παροχής υπηρεσιών επιθεώρησης οχημάτων Cebia έδειξε ότι χιλιάδες αυτοκίνητα που παρουσιάζονταν σαν να προέρχονταν από την αγορά της Γερμανίας, τελικά είχαν εισαχθεί στη χώρα από διάφορες άλλες αγορές του πλανήτη, με αποτέλεσμα να έχουν εγερθεί σοβαρά ζητήματα ως προς την ποιότητά τους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, η εταιρεία Cebia εξέτασε διεξοδικώς 417.866 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν ή ήταν προς πώληση στην αγορά το διάστημα Ιανουάριος 2021 - Μάιος 2022, διαπιστώνοντας ότι πολλά εξ αυτών προέρχονταν τελικά από χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Αλγερία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
μεταχειρισμένα αυτοκίνητα απάτη

Τα ευρήματα της Cebia «χτύπησαν» ως κεραυνός εν αιθρία χιλιάδες οδηγούς, οι οποίοι μέχρι τότε πίστευαν ότι τα αυτοκίνητά τους είχαν ταξινομηθεί για πρώτη φορά είτε στην Τσεχία, είτε σε «αξιόπιστες» ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γερμανία.

Μεγάλο σοκ βίωσαν και πολλοί άλλοι οδηγοί που τους γνωστοποιήθηκε ότι το αυτοκίνητό τους είχε εισαχθεί στην Τσεχία από αγορές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπως το Μεξικό, η Νικαράγουα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Αργεντινή, η Χιλή και η Γαλλική Γουιάνα.

Επιπροσθέτως, δεν ήταν λίγα και τα αυτοκίνητα που είχαν ταξινομηθεί προηγουμένως σε αγορές της Μέσης Ανατολής, όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, αλλά και σε χώρες της Ανατολικής Ασίας.

Φυσικά, αυτοκίνητα που πωλούνταν ως προερχόμενα από την τοπική αγορά της Τσεχίας, αποδείχθηκε ότι προέρχονταν από διάφορες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρωσία, η Κροατία, η Λευκορωσία ή η Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και το αποκορύφωμα της έρευνας ήταν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που πωλούνταν ως τσέχικο, όμως τελικά τα χιλιόμετρα που είχε διανύσει το όχημα είχαν γίνει στο μακρινό νησί της Νέας Καληδονίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό!

Σύμφωνα πάντα με τη Cebia, δεν είναι εύκολο για τον απλό αγοραστή να ανακαλύψει εάν το μεταχειρισμένο που τον ενδιαφέρει προέρχεται ή όχι από την αγορά στην οποία αναφέρει ο πωλητής, αφού για παράδειγμα στις περισσότερες περιπτώσεις της απάτης με τα αυτοκίνητα από τη Γερμανία, το όχημα ταξίδευε π.χ. από την Αφρική στη Γερμανία όπου εισαγόταν κανονικά και στη συνέχεια εισερχόταν στην Τσεχία με γερμανικά χαρτιά. Έτσι, ο ανυποψίαστος αγοραστής πίστευε ότι έπαιρνε ένα αυτοκίνητο που είχε διανύσει τα χιλιόμετρά του στη γειτονική χώρα και όχι στους κακοτράχαλους δρόμους μιας επαρχιακής πόλης του Μαρόκο ή της Αλγερίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο διευθυντής της εταιρείας Cebia, Martin Payer, η απόκρυψη της πραγματικής προέλευσης ενός αυτοκίνητου αποτελεί την τρίτη πιο διαδεδομένη απάτη στον κλάδο των μεταχειρισμένων της Τσεχίας. Η πιο συχνή παγίδα που στήνεται εις βάρος των Τσέχων ανυποψίαστων οδηγών είναι η απόκρυψη κάποιου ατυχήματος από το ιστορικό του αυτοκινήτου, ενώ η πιο διαδεδομένη απάτη είναι αυτή των γυρισμένων χιλιομέτρων.

μεταχειρισμένα αυτοκίνητα απάτη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ