Μία περίεργη συνήθεια των Ιαπώνων στο παρκάρισμα καταδεικνύει τη μεγάλη διαφορά στην οδική συμπεριφορά μεταξύ της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου και της Ευρώπης.
Η κίνηση στους δρόμους των πόλεων είναι αφόρητη κατά τις ώρες αιχμής, ενώ αποτελεί καθημερινό φαινόμενο να φτάνουν καθυστερημένοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, ακριβώς εξαιτίας της συμφόρησης των κεντρικών οδικών αρτηριών νωρίς το πρωί.
Το ίδιο συμβαίνει και αργά το απόγευμα, με αποτέλεσμα οι χρήστες του οδικού δικτύου να αργούν να φτάσουν σπίτι τους με τη λήξη του ωραρίου τους.
BUY NOW
Ως γνωστόν, πολύ έντονο είναι και το πρόβλημα της στάθμευσης, με αποτέλεσμα όσοι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να μετακινηθούν από και προς τη δουλειά τους να καθυστερούν να βρουν διαθέσιμη θέση στάθμευσης.
Επίσης είναι ακόμη δυσκολότερο να βρουν να παρκάρουν κοντά στη δουλειά τους. Επομένως μπορεί κάποιος να αργήσει να φτάσει στη δουλειά του, αλλά να παρκάρει και πολύ μακριά, αργοπορώντας ακόμη περισσότερο.
Τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να υπάρχουν και στην Ιαπωνία, ωστόσο αντιμετωπίζονται με πολύ διαφορετική φιλοσοφία, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το γεγονός ότι ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο αποτελεί υπέρτατη αξία στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Στην Ιαπωνία λοιπόν, οι εταιρείες συνιστούν στους υπαλλήλους που φτάνουν νωρίς στη δουλειά τους να σταθμεύουν μακριά, και όχι στις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις των εταιρειών.
Και αυτό γιατί οι κοντινότερες θέσεις στάθμευσης -σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουν οι εταιρείες- θα ήταν καλό να προορίζονται για όσους καταφτάνουν αργοπορημένοι στην εργασία τους.
Πρόκειται για μια ρουτίνα που έχει ήδη καθιερωθεί σε πολλούς χώρους εργασίας, με τους υπαλλήλους να μην έχουν κανένα πρόβλημα να συμμορφωθούν με τη σύσταση και να αφήσουν τις καλύτερες θέσεις στάθμευσης για όσους φτάνουν αργά.
Φυσικά οι εταιρείες μπορεί με αυτόν τον τρόπο να στοχεύουν στη μείωση των χαμένων εργατοωρών, ωστόσο η εφαρμογή της πρότασης αναδεικνύει μία διαφορετική κουλτούρα.
Αυτός ο άγραφος κανόνας έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου οι καλύτερες θέσεις στάθμευσης συνήθως προορίζονται για τα στελέχη των εταιρειών, κάτι που φανερώνει τις ακραίες πολιτισμικές διαφορές μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών κοινωνιών.