Σε πρόγραμμα λιτότητας εισέρχεται ο γερμανικός κολοσσός ZF προκειμένου να μειώσει το υψηλό χρέος της.
Σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση έχει περιέλθει η γερμανική ZF (ZF Friedrichshafen AG), μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της κατασκευής εξαρτημάτων για αυτοκίνητα, η οποία δείχνει να αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα.
Όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Holger Klein, το χρέος του γερμανικού κολοσσού ανέρχετα σε 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με μεγάλο μέρος αυτού να προκύπτει από την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής φρένων Wabco.
BUY NOW
Αυτή ολοκληρώθηκε πριν από 4 χρόνια και ανήλθε σε 6,2 δισ. ευρώ, με τον Klein να συνεχίζει να θεωρεί ότι ήταν μια σοφή επιλογή καθώς «κατέστησε την ZF στον μεγαλύτερο προμηθευτή επαγγελματικών οχημάτων» και μακροπρόθεσμα του προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες.
Το χρέος, ωστόσο, της ZF αναγκάζει την εταιρεία να λάβει μέτρα για τη μείωση των εξόδων της, με στόχο να εξοικονομήσει 6 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα δύο ετών. Μέσω του προγράμματος λιτότητας η ZF, επίσης, ευελπιστέι ότι θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και θα προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον της ηλεκτροκίνησης.
Όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ, η λίστα με τα μέτρα της ZF περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαγόρευση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να ταξιδεύουν σε business class θέσεις κατά τα αεροπορικά ταξίδια τους, την ακύρωση της συμμετοχής της σε αρκετές εμπορικές εκθέσεις, και τον εξονυχιστικό έλεγχο όλων των κλάδων δραστηριοποίησής της με φόντο την επίτευξη βέλτιστης αποδοτικότητας.
Από το πρόγραμμα λιτότητας της ZF, επίσης, δεν θα απουσιάσουν και κάποιες ενέργειες μείωσης του προσωπικού. Ο Holger Klein εξήγησε ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να περισώσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά η απασχόληση θα μειωθεί αναπόφευκτα τα επόμενα χρόνια, μιας και όπως ανέφερε η κατασκευή ενός ηλεκτροκινητήρα απαιτεί το μισό προσωπικό απ’ ότι η κατασκευή ενός κιβωτίου ταχυτήτων.
Στο άμεσο μέλλον εκτιμάται ότι από τη ZF θα αποχωρήσουν (για παράδειγμα για λόγους ηλικίας) περίπου 12.000 εργαζόμενοι, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πόσες από αυτές θα καλυφθούν.
Τέλος, στην προσπάθειά της να μειώσει το χρέος της, η ZF θα προχωρήσει στην πώληση του τεχνολογικού τμήματος στον κλάδο της ασφάλειας, το οποίο παράγει κυρίως ζώνες ασφαλείας και αερόσακους, με τον Holger Klein να θεωρεί ότι μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους θα υπάρχουν εξελίξεις.
Σύμφωνα με το αφεντικό της ZF, το συγκεκριμένο τμήμα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο για τον όμιλό, αλλά αφενός η περαιτέρω ανάπτυξή του απαιτεί νέες επενδύσεις και αφετέρου η πώλησή του θα επιτρέψει στην εταιρεία να μειώσει σε σημαντικό βαθμό το χρέος της.
Σημειώνεται ότι το 2022, το τεχνολογικό τμήμα στον κλάδο της ασφάλειας αντιπροσώπευε περίπου το ένα δέκατο των συνολικών πωλήσεων της ZF, ύψους περίπου 43,8 δισ. ευρώ.