Υψηλής ακρίβεια και hi-tech αλκοολόμετρα «συλλαμβάνουν» όσους τα έχουν τσούξει και τους θέτουν ενώπιον των ευθυνών τους.
Δεδομένου ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, η πολιτεία λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου αντικοινωνικού φαινομένου.
Μεγάλη συμβολή σε αυτό έχει και η Τροχαία, μέσω των τακτικών μπλόκων που «στήνει» - κυρίως - κατά τις βραδινές ώρες, για τη διενέργεια ελέγχων αλκοτέστ με τις γνωστές συσκευές μέτρησης αλκοόλ (αλκοολόμετρα).
BUY NOW
Ο οδηγός καλείται να φυσήξει σε ένα σωληνάκι, με τον εκπνεόμενο αέρα να εισέρχεται στον θάλαμο της συσκευής αλκοτέστ. Εκεί θα γίνει η ανάλυση του δείγματος και στη συνέχεια θα εμφανιστεί στην οθόνη η συγκέντρωση οινοπνεύματος (αιθανόλης) η οποία εκφράζεται σε χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεομένου αέρα (mgr/lt).
Ποιες συσκευές αλκοτέστ χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία
Όπως μπορεί να έχουν διαπιστώσει πολλοί εκ των υποβληθέντων σε αλκοτέστ, αλλά και όπως αποδεικνύεται από τους κατά καιρούς διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα αλκοολόμετρα της γερμανικής εταιρείας Dräger η οποία φημίζεται για τα προηγμένα και υψηλής ακρίβειας προϊόντα της.
Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η εταιρεία από την πόλη Λούμπεκ δεν μονοπωλεί το «πελατολόγιο» της ΕΛΑΣ, δεδομένου ότι η τελευταία συνάπτει συμβάσεις και με άλλους κατασκευαστές αλκοολόμετρων.
Σε γενικές γραμμές, οι διαστάσεις των συσκευών αλκοτέστ που χρησιμοποιούν οι άνδρες της ΕΛΑΣ είναι μικρότερες από 20 X 10,5 X εκατοστά, και το βάρος του δεν υπερβαίνει το μισό κιλό (500 γρμ.).
Παράλληλα, όλα φέρουν τόσο ενεργητική (που είναι και η πιο συνηθισμένη) όσο και παθητική λειτουργία. Δηλαδή μπορούν να λειτουργήσουν με επιστόμιο, ώστε ο εκπνεόμενος αέρας να εισέρχεται με ακρίβεια στον θάλαμο ανάλυσης, αλλά και χωρίς σωληνάκι (παθητική λειτουργία), ώστε να λαμβάνεται δείγμα από άτομα που δεν είναι σε θέση να υποβληθούν σε τεστ, επειδή - για παράδειγμα - έχουν χάσει τις αισθήσεις τους. Στην τελευταία περίπτωση μετριέται η ο αέρας του περιβάλλοντος.
Κάθε αλκοολόμετρο της ΕΛΑΣ συνοδεύεται από χιλιάδες επιστόμια, τα οποία είναι μιας χρήσης, πολύ καλά αποστειρωμένα, προσαρμόζονται στη συσκευή με ευκολία -ακόμα και σε συνθήκες ελλιπούς φωτισμού-, και αποκλείουν το ενδεχόμενο να διαφύγει ο αέρας της εκπνοής. Ακόμα, τα επιστόμια φέρουν προδιαγραφές "Slide n Click", με spacer που αποτρέπει την άμεση επαφή μεταξύ των χειλιών και της συσκευής, ενώ υπάρχει και βαλβίδα αντεπιστροφής που δεν επιτρέπει την εισπνοή αέρα μέσω του επιστομίου.
Όλες οι λειτουργίες που απαιτούνται για μια μέτρηση ενεργοποιούνται με το βολικό μπλε κουμπί «OK», ενώ χρησιμοποιούνται δύο κουμπιά μενού για πλοήγηση στο μενού.
Οι συσκευές πληρούν τις προδιαγραφές προστασίας IP54, ενώ ενεργοποιούνται σε διάστημα που κυμαίνεται από 2 έως 4 δευτερόλεπτα. Λειτουργούν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών, από τους -5 έως τους 50 βαθμούς Κελσίου και η μέγιστη περιεκτικότητα αλκοόλ που μπορούν να εντοπίσουν είναι τα 2,5 mgr/lt. Σημειώστε πως υπάρχει φωτεινή ή ηχητική σήμανση μέσω της οποίας επισημαίνεται η επάρκεια ή όχι της ποσότητας του εκπνεομένου αέρα.
Επιπροσθέτως, για να αναλυθεί το δείγμα χρειάζονται από 3 έως 25 δευτερόλεπτα (ανάλογα με τη θερμοκρασία της συσκευής και την περιεκτικότητα αλκοόλ στον αέρα), ενώ για τη διενέργεια νέου τεστ πρέπει να παρέλθουν από 20 έως και 120 δευτερόλεπτα.
Η βαθμονόμησή τους γίνεται ανά 60 μέρες, ενώ η κατανάλωση της μπαταρίας είναι ιδιαίτερα χαμηλή, με τον ανώτατο αριθμό αλκοτέστ ανά φόρτιση να φτάνει ακόμα και τα 1.500.
Σημειώνεται ότι η διενεργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαγωνισμοί που αφορούν την προμήθεια αλκοολόμετρων της Dräger με έναν εκ των τελευταίων να γίνεται το 2019 και να αφορά -μεταξύ άλλων- στην προμήθεια 54 νέων τεμαχίων.
Διαβάστε επίσης: