Οι ρύποι δεν αφορούν μόνο τις εκπομπές ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης και μια νέα συσκευή έρχεται για να μειώσει εκείνους που προέρχονται από τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου.
Η "The Tire Collective" είναι μια νέα νεοφυής εταιρεία (start-up αν προτιμάτε) η οποία παρουσίασε την δική της πρόταση για την καταπολέμηση των ρύπων από τα αυτοκίνητα και συγκεκριμένα από την φθορά των ελαστικών και των φρένων τους.
Η συσκευή της βρετανικής εταιρείας ονομάζεται προς το παρόν απλά «Box» και σχεδιάστηκε για να συλλέγει τους ρύπους από τη φθορά ενός ελαστικού αυτοκινήτου, η οποία αποτελεί σύμφωνα με έρευνες η δεύτερη μεγαλύτερη «πηγή» μικροπλαστικών για τον αέρα και το νερό του περιβάλλοντος.
BUY NOW
Πέρα από τα ίδια τα μικροπλαστικά που επιβαρύνουν με την παρουσία τους το περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα από τις τοξίνες που συγκεντρώνονται στην επιφάνειά τους, οι οποίες έπειτα βρίσκουν τον δρόμο τους και για το ανθρώπινο σώμα μέσω της τροφής.
Η συσκευή της "The Tire Collective" τοποθετείται πίσω από κάθε τροχό και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και από το εργοστάσιο ως μέρος του εξοπλισμού του εκάστοτε αυτοκινήτου. Αξιοποιώντας την ηλεκτροστατική έλξη η συσκευή συλλέγει τα μικροπλαστικά σωματίδια τα οποία φορτίζονται από την τριβή τους με τον δρόμο.
Και ενώ στις εργαστηριακές δοκιμές η συσκευή των Βρετανών έδειξε πως συλλέγονται περίπου το 60% των μικροσωματιδίων που φεύγουν από έναν τροχό, σε πραγματικές συνθήκες το ποσοστό αυτό έφτασε μόλις το 20%.
Οι Βρετανοί αναφέρουν ότι για να λειτουργήσει πιο αποδοτικά η συσκευή τους θα πρέπει οι κατασκευαστές να ανασχεδιάσουν τους θόλους των τροχών των αυτοκινήτων τους ώστε αυτοί να δημιουργούν πιο έντονο το φαινόμενο της υποπίεσης και να κατευθύνουν έτσι τα μικροσωματίδια πιο αποδοτικά προς τη συσκευή.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και το πειραματικό ZEDU-1 (Zero Emission Drive Unit – Generation 1) που παρουσίασε πέρσι το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt -DLR) σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας HWA.
Απώτερος στόχος της "The Tire Collective" είναι να προμηθεύει με τη συσκευή της τους κατασκευαστές αυτοκινήτου αλλά και τις εταιρείες που χειρίζονται στόλους επαγγελματικών οχημάτων. Τα μικροσωματίδια που συλλέγονται, ειδικά εκείνα από τα ελαστικά, μπορούν έπειτα να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων ελαστικών.