Αυτό είναι το εισιτήριο για το Μετρό της Θεσσαλονίκης -Από πού θα μπορείς να το αγοράσεις
Δύο τύποι ενιαίων εισιτηρίων θα τεθούν στη διάθεση του επιβατικού κοινού, ενώ σε δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί και το σύστημα των ανέπαφων πληρωμών.
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τη λειτουργία του Μετρό της Θεσσαλονίκης, και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν τα εισιτήρια που θα χρησιμοποιεί το επιβατικό κοινό της πόλης. Η παρουσίαση έγινε την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στην ημερίδα για τον νέο συγκοινωνιακό χάρτης της Θεσσαλονίκης που οργάνωσε ο ΟΣΕΘ.
Το εισιτήριο θα είναι κοινό σε Μετρό και λεωφορεία και θα έχει είτε τη μορφή πλαστικής κάρτας σε γαλάζιο χρώμα (ThessCard), είτε θα είναι χάρτινο (ThessTicket) και άσπρο, με δυνατότητα να επαναφορτιστεί έως και 6 φορές.
BUY NOW
Παράλληλα, τα επικυρωτικά μηχανήματα είναι πιστοποιημένα έτσι ώστε σε δεύτερη φάση να μπορούν να υποστηρίξουν και το σύστημα των ανέπαφων πληρωμών, που εφαρμόζεται πιλοτικά στα αστικά λεωφορεία των γραμμών για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα, και επιτρέπει στους επιβάτες να πληρώνουν απευθείας μέσω της τραπεζικής τους κάρτας (είτε της ίδιας, είτε του ψηφιακού της αντίγραφου σε smartphone ή smartwatch).
Τα εισιτήρια
- Εισιτήριο απεριορίστων μετεπιβιβάσεων διάρκειας 70 λεπτών
- Εισιτήριο δύο διαδρομών (μετ' επιστροφής),
- Εισιτήριο 10+1,
- Εισιτήριο διαδρομών ειδικής χρήσης (βλ. Αεροδρόμιο, Γραμμές Express)
- Ημερήσιο εισιτήριο
- Tουριστικό εισιτήριο 3 ημερών (περιλαμβάνει μία διαδρομή από και πρός αεροδρόμιο)
- Κάρτες απεριορίστων διαδρομών
- Λοιπές κάρτες (μαθητικές, φοιτητικές, ΑμεΑ, ανέργων κ.ο.κ.).
Τρόποι προμήθειας εισιτηρίων
Η αγορά εισιτηρίου θα μπορεί να γίνει μέσω αυτόματων πωλητών που θα βρίσκονται σε διάσπαρτα σημεία της πόλης, και στους 14 δήμους, όπως και εντός του Μετρό. Η πληρωμή στα εν λόγω αντιβανδαλιστικής τεχνολογίας μηχανήματα θα γίνεται είτε με τραπεζική κάρτα, είτε με κέρματα και χαρτονομίσματα.
Παράλληλα, ο πολίτης θα μπορεί να αγοράσει εισιτήριο και μέσα από τα λεωφορεία, όπου θα είναι εγκατεστημένοι αυτόματοι πωλητές, ενώ θα υπάρχουν και επανδρωμένα εκδοτήρια.
Μια άλλη εναλλακτική θα είναι η παραγγελία ή φόρτιση της κάρτας από τη διαδικτυακή πύλη και την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Η δε επικύρωσή των εισιτηρίων θα μπορεί να γίνεται στις πύλες του μετρό, στην κονσόλα του οδηγού και στις πόρτες των λεωφορείων.
Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων, στα λεωφορεία θα τοποθετηθούν και συσκευές που θα δίνουν δωρεάν ίντερνετ στους επιβάτες, ενώ θα υπάρχουν και μετρητές επιβατών, ώστε ο ΟΣΕΘ να έχει πλήρη ενημέρωση για την πληρότητα των οχημάτων.
Όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση από την διευθύντρια λειτουργίας ΟΣΕΘ ΑΕ, Κατερίνα Τσαβάλα, με τη χρήση του νέου εισιτηρίου, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης νέων υπηρεσιών αστικής μετακίνησης με τον συνδυασμό πολλαπλών ΜΜΜ, μέσω χρήσης ψηφιακών πλατφορμών MaaS (Mobility as a Service). Ενώ με τον έλεγχο του νέου εισιτηρίου μειώνεται η εισιτηριοδιαφυγή, επομένως, και η απώλεια εσόδων.