Περιβαλλοντολογικές οργανώσεις στη Βρετανία ζητούν την παύση της παραγωγής βιοκαυσίμων στην Ευρώπη, για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα έλλειψης τροφίμων που απορρέει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ραγδαίο πληθωρισμό.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού, από μία χώρα που με τις απέραντες γόνιμες πεδιάδες της υπήρξε διαχρονικά ο σιτοβολώνας της Ευρώπης.
Οι εν λόγω βρετανικές οικολογικές οργανώσεις εκτιμούν ότι το ένα πέμπτο των εξαγωγών της Ουκρανίας προορίζεται για την παραγωγή βιοκαυσίμων, που περιέχουν αιθανόλη η οποία παράγεται από καλαμπόκι, την ώρα που σε αρκετά σημεία της ευρωπαϊκής ηπείρου εμφανίζονται διατροφικές ελλείψεις.
BUY NOW
Παρότι, λοιπόν, τα βιοκαύσιμα μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στον περιορισμό των ρύπων των αυτοκινήτων, οι επιπτώσεις τους στη διατροφική αλυσίδα και στον υδροφόρο ορίζοντα βγαίνουν για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια - και ειδικά στις σημερινές μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με την συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής της.
Υπό αυτό το πρίσμα, η επιθυμία πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών να διατηρήσουν στη ζωή τους θερμικούς κινητήρες μέσω της εκτενέστερης χρήσης βιοκαυσίμων φαντάζει σαν μια, κάπως μη ρεαλιστική, πολυτέλεια. Ακόμα και η Formula 1 ξεκίνησε να προσθέτει, από φέτος, όλο και περισσότερη αιθανόλη στα καύσιμα των μονοθεσίων.
Έτσι, οι παραπάνω βρετανικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπλοκάρει τη χρήση των βιοκαυσίμων, ώστε να περισωθεί και να διοχετευθεί στη διατροφική αλυσίδα το ένα πέμπτο της ουκρανικής αγροτικής παραγωγής - δηλαδή κάποιες δεκάδες εκατομμύρια τόνοι σιταριού, καλαμποκιού και άλλων διατροφικών πρώτων υλών.
Παρότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η ανησυχία για το θέμα εντείνεται, προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει -επίσημες, τουάχιστον- τοποθετήσεις, πόσω μάλλον κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.