Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη της κατασκευής του Flyover, του εναέριου δρόμου που μαζί με το Μετρό θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης.
Πέρα από το Μετρό Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο, βαδίζοντας προς την ολοκλήρωσή του, μεγάλη «ανάσα» στο κυκλοφοριακό της συμπρωτεύουσας αναμένεται να προσφέρει και ο εναέριος δρόμος, Flyover, επί της ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.
Ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ που θα αποσυμφορίσει την πόλη ξεκίνησε στα τέλη του 2020, ενώ ακολούθησαν οι προσφορές (2021). Ανάδοχος του Flyover είναι η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, πιθανότατα εντός Νοεμβρίου. Το χρηματοδοτικό σκέλος έχει κλειδώσει, μιας και με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εντάχθηκε στο ΤΠΑ 2021-2025 με χρηματοδότηση 478 εκ. ευρώ.
BUY NOW
Tο έργο έχει χρόνο κατασκευής την 4ετία και πρόκειται να απελευθερώσει την πόλη από το κυκλοφοριακό, καθώς θα διπλασιαστεί ο όγκος των οχημάτων που εξυπηρετείται ανά ώρα, από τις 5.000 σήμερα στις 10.000 ανά κατεύθυνση. Στην περίπτωση, λοιπόν, που οι εργασίες ξεκινήσουν έως τα τέλη του 2022, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία πριν το 2027, εφόσον δεν προκύψουν εμπόδια.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του νέου αυτού δρόμου, ο οποίος, όπως, έχει γνωστοποιηθεί δεν θα έχει διόδια.
Ο Flyover
Πρόκειται για ένα «δρόμο πάνω από το δρόμο», τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα. To συνολικό μήκος του έργου είναι 13 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου, μήκους περίπου 9,5 χιλιομέτρων, τέσσερα από τα οποία σε συνεχή γέφυρα (εξού και η ονομασία Flyover), καθώς και 9 ανισόπεδους κόμβους και 3 νέες σήραγγες. Ο νέος δρόμος θα αποτελείται από τέσσερις λωρίδες, δύο - συν τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) - ανά κατεύθυνση.
Το αντικείμενο του έργου
Η αναβάθμιση της (Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδός Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.Π.Ο.Θ.) προβλέπεται μέσω της:
- Κατασκευής Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου 2+2 λωρίδων κυκλοφορίας, στη ζώνη διέλευσης της υφιστάμενης εσωτερικής Περιφερειακής Οδού στο τμήμα της από τον Α/Κ Κ5 (νοσοκομείο Παπαγεωργίου) έως την περιοχή του Α/Κ Κ10 (Κωνσταντινοπολίτικα), σε συνδυασμό με ανακατασκευή της υφιστάμενης οδού στο σύνολο του εύρους του καταστρώματός της,
- διαπλάτυνσης κατά μία λωρίδα κυκλοφορίας και κατά τμήματα προσθήκης ΛΕΑ στο τμήμα της Α.ΕΣ.Π.Ο.Θ. από Α/Κ Κ10 έως Α/Κ Κ12, και iii. βελτίωσης των λειτουργικών και των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης Α.ΕΣ.Π.Ο.Θ.
Το έργο έχει συνολικό μήκος 13 χλμ, ειδικότερα (α) το τμήμα από Α/Κ Κ5 έως την περιοχή του Νοσοκομείου «ΓΕΝΕΣΙΣ» με μήκος 9,5 χλμ προβλέπεται να αναβαθμιστεί με την προσθήκη Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (ΥΤΛ), (β) το τμήμα «ΓΕΝΕΣΙΣ» – Α/Κ Κ12, μήκους 3,5 χλμ προβλέπεται να διευρυνθεί κατά μία λωρίδα ανά κατεύθυνση (οκτώ από έξι λωρίδες συνολικά).
Η ολοκλήρωση του έργου θα σηματοδοτήσει την ύπαρξη ενός υπερσύγχρονου οδικού άξονα πολύ υψηλών προδιαγραφών που θα επιτρέπει στους οδηγούς να παρακάμπτουν γρήγορα και με ασφάλεια τον αστικό ιστό. Επομένως, θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό ο όγκος των αυτοκινήτων εντός της πόλης, άρα και το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στη συμπρωτεύουσα.