Ο ενεργειακός θησαυρός που «κρύβεται» στην ελληνική θάλασσα -Πώς τα κύματα του Αιγαίου αλλάζουν τα δεδομένα
Τα κύματα είναι επόμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας προς εκμετάλλευση χάρη σε κάποιες πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν και στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, που επιδεινώθηκε από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο την ανάγκη για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και τον περαιτέρω ενεργειακό εφοδιασμό της με βιωσιμότερες εναλλακτικές όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Καθοριστική συμβολή στην παραγωγή καθαρής ενέργειας μπορούν να έχουν οι θαλάσσιοι κυματισμοί, μια πηγή ενέργειας που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη, καθώς υπάρχουν κάποια εμπόδια, όπως η τυχαία φύση των κυμματισμών.
BUY NOW
Στην ανάγκη υλοποίησης προόδου σε αυτόν τον τομέα ώστε να αξιοποιηθούν τα κύματα των θαλασσών για τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική, είχε εστιάσει και πριν από λίγα χρόνια μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων από πανεπιστήμια εντός κι εκτός της χώρας μας. Οι επιστήμονες είχαν επισημάνει ότι οι θαλάσσιοι κυματισμοί «κρύβουν» μια κολοσσιαία ποσότητα καθαρής ενέργειας, που είναι 4 φορές μεγαλύτερη από το σύνολο της καθαρής ενέργειας που είχε καταστεί δυνατό να παράγεται σήμερα.
Στη μάχη για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από θαλάσσιους κυματισμούς έχουν βέβαια ριχθεί ήδη κάποιες εταιρείες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σουηδική εταιρεία Eco Wave Power που ιδρύθηκε στο Ισραήλ.
Η τεχνολογία της εταιρείας έχει ως εξής: Τα κύματα κινούν έναν βραχίονα ο οποίος με τη σειρά του κινεί ένα έμβολο συμπιέζοντας υδραυλικό υγρό. Ένας συσσωρευτής αποθηκεύει το συμπιεσμένο υγρό. Όταν αυτό εκτονωθεί, η δυναμική ενέργεια περιστρέφει ένα ηλεκτρικό μοτέρ, το οποίο συνδέεται με άξονα με ηλεκτρική γεννήτρια και έτσι παράγεται καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από την εκμετάλλευση των κυμάτων.
Τέλος, το υδραυλικό υγρό επιστρέφει σε δεξαμενή χαμηλής πίεσης, όπου παραμένει μέχρι το επόμενο κύμα. (δείτε τη διαδικασία στην παρακάτω εικόνα).
Πρόσφατα, μάλιστα, η Eco Wave Power ανακοίνωσε ότι σύναψε συμφωνία με μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία προκειμένου να συμμετάσχουν από κοινού στην εξέλιξη του πρώτου της πιλοτικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Λος Άντζελες.
Παράλληλα, η Eco Wave Power ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη μελέτη σκοπιμότητας, από κοινού με την ίδια ενεργειακή εταιρεία, με στόχο τον εντοπισμό των κορυφαίων τοποθεσιών για εμπορικούς χερσαίους σταθμούς κυματικής ενέργειας κατά μήκος της ακτογραμμής των ΗΠΑ και παγκοσμίως.
Η μελέτη έδειξη ότι ευδοκιμούν οι συνθήκες για την παραγωγή καθαρής ενέργειας σε πολλές τοποθεσίες στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, επισημαίνοντας τουλάχιστον 77 τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες που ενδέχεται να είναι συμβατές με την τεχνολογία της.
«Η αξιοποίηση της δύναμης των κυμάτων του ωκεανού είναι ένα κρίσιμο βήμα για την αναμόρφωση του τοπίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων που πρέπει να επιτύχουμε εάν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας», δήλωσε η ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της Eco Wave Power, Inna Braverman.
«Είμαι ενθουσιασμένη που συνεργάζομαι με έναν ηγέτη του κλάδου για να δώσω ζωή στην κυματική ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για βιώσιμη καινοτομία και σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή καθώς προχωράμε προς ένα καθαρότερο, πιο πράσινο μέλλον», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 η Eco Wave Power συνέδεσε τον πρώτο της σταθμό κυματικής ενέργειας, που βρίσκεται στο λιμάνι της Γιάφα στο Τελ Αβίβ, με το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Το έργο, γνωστό ως EWP-EDF One, έχει ικανότητα παραγωγής ενέργειας 100 kW, αρκετή για να τροφοδοτήσει 100 σπίτια με μέγιστη απόδοση.
Η εταιρεία έχει εμπορικές συμφωνίες για εμπορικές εγκαταστάσεις και στην Ευρώπη για την υλοποίηση πρότζεκτ με συνολική παραγωγική δυναμικότητα 404,7MW.
Εφόσον ευδοκιμήσουν οι εν λόγω προσπάθειες, θα μπορούσαν να χαράξουν τον δρόμο και για την αξιοποίηση και των κυμάτων του Αιγαίου, εισάγοντας δυναμικά τη χώρα μας στον τομέα της παραγωγής καθαρής ενέργειας μέσω της ίδιας της δύναμης της θάλασσάς μας.