Το επάγγελμα του μέλλοντος -Ποια χώρα σε πληρώνει 2.000 ευρώ τον μήνα για να οδηγείς το αυτοκίνητό σου

idiotika radar

Η τροχαία της Γαλλίας εφαρμόζει εδώ και μερικά χρόνια ένα νέο μοντέλο επιτήρησης των δρόμων, αφού αξιοποιεί ιδιώτες και τα ΙΧ τους για να καταγράφουν με κάμερες τις παραβάσεις των διερχόμενων οδηγών, ενώ ο μισθός τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 2.000 ευρώ τον μήνα.

Από το 2018, αρκετοί ιδιοκτήτες ή οδηγοί ΙΧ στη Γαλλία (συχνά υπάλληλοι εταιρειών που μισθώνουν οχήματα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό) συμμετέχουν ενεργά στην επιτήρηση και στον εντοπισμό παραβατών στο οδικό δίκτυο της χώρας, εξοπλίζοντας τα οχήματά τους με σύγχρονες κάμερες ταχύτητας.

Το γεγονός ότι πρόκειται για πολιτικά οχήματα, χωρίς διακριτικά, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους από εκείνους που παραβιάζουν συστηματικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ειδικότερα το όριο ταχύτητας σε αστικές και περιαστικές περιοχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
idiotika radar 1

Τώρα έγιναν γνωστές πληροφορίες σχετικές με την αμοιβή τους. Οι ιδιώτες δεν πληρώνονται με βάση τον αριθμό των κλήσεων που εκδίδονται, αλλά με βάση τα χιλιόμετρα που διανύουν μηνιαίως. Εάν οδηγήσουν λιγότερα χιλιόμετρα, η πληρωμή τους μειώνεται. Επίσης, δεν μπορούν να διανύσουν περισσότερα χιλιόμετρα από το προβλεπόμενο όριο, καθώς τότε τους επιβάλλεται πρόστιμο.

Σύμφωνα με το L' Automobile Magazine, μία από τις εταιρείες που διαχειρίζεται ΙΧ με ραντάρ προσφέρει στους οδηγούς της αμοιβή μεταξύ 22.000 και 25.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με την περιοχή και την πόλη. Αυτό «μεταφράζεται» σε μισθό περίπου 2.000 ευρώ μεικτά, ενώ οι οδηγοί λαμβάνουν μερικές φορές και μηνιαίο μπόνους περίπου 250 ευρώ, μαζί με κουπόνια γευμάτων.

idiotika radar 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προϋποθέσεις για την πρόσληψη σε μία τέτοια εταιρεία είναι το καθαρό ποινικό μητρώο και η υποδειγματική οδήγηση. Τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα εξαιτίας της αποτελεσματικότητας του μέτρου, ο αριθμός των ΙΧ με ραντάρ στους δρόμους της Γαλλίας αυξάνεται συνεχώς, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να ανέλθουν σε 550.

Η Τροχαία διαβεβαιώνει ότι τα προσωπικά δεδομένα των οδηγών που καταγράφονται από τις συγκεκριμένες κάμερες είναι ασφαλή, καθώς ούτε ο οδηγός του αυτοκινήτου με το ραντάρ αλλά ούτε και η ιδιωτική εταιρεία έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που καταγράφονται. Ισχυρίζονται ότι η διαβίβαση των στοιχείων στην τροχαία γίνεται αυτόματα και κρυπτογραφημένα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ