Επένδυση-μαμούθ για «λευκό χρυσό» -Αυτό είναι το νέο κοίτασμα που αλλάζει τα δεδομένα
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την έναρξη κατασκευής των δύο εργοστασίων που θα εξορύσσουν το πολύτιμο μέταλλο από τις τεράστιες αλυκές της νοτιοαμερικανικής χώρας.
Σε μια επένδυση ύψος 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αξιοποίηση των γιγαντιαίων αλλά ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιθίου της Βολιβίας θα προχωρήσει ο κινεζικός γίγαντας μπαταριών CATL, όπως επιβεβαίωθηκε την περασμένη Κυριακή (18/09), επισφραγίζοντας τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Ιανουάριο με την κυβέρνηση της νοτιοαμερικανικής χώρας.
Την επένδυση-μαμούθ της Contemporary Amperex Technology (CATL) επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Luis Arce, στο περιθώριο συνάντησης με υψηλόβαθμα στελέχη της κινεζικής εταιρείας.
BUY NOW
«Συναντηθήκαμε με τον Burton Roy (Yu Bo), Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιτροπής Επενδύσεων της CATL, για να επιβεβαιώσουμε την επένδυση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,28 δισ. ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Luis Arce μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι ως εταίροι θα «αξιολογήσουν την πιθανότητα» αύξησης των επενδύσεων έως το 2028.
Με μερίδιο αγοράς 32,6% το 2021, η CATL αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο, παράγοντας τις 96,7 GWh από τις 296,8 GWh παγκοσμίως.
H εταιρεία θα αρχίσει να κατασκευάζει, από τον Ιούλιο του 2023, δύο μονάδες εξόρυξης λιθίου, οι οποίες θα εξορύσσουν τον «λευκό χρυσό» -όπως είθισται να αναφέρεται το λίθιο- από τις αλυκές Ποτοσί και Ορούρο.
Η διαδικασία εξόρυξης λιθίου από αλυκές έχει ως εξής: Το αλμυρό νερό από τις υπόγειες λίμνες έρχεται στην επιφάνεια με αντλίες και στη συνέχεια διοχετεύεται σε ρηχές στέρνες. Με την πάροδο αρκετών μηνών, το νερό εξατμίζεται και έτσι προκύπτει ένα αλατούχο συμπυκνωμένο διάλυμα. Στη συνέχεια, πάλι με τη βοήθεια αντλιών, το διάλυμα οδηγείται σε κοντινό εργοστάσιο και κατόπιν επεξεργασίας πολλών σταδίων το λίθιο είναι έτοιμο για χρήση σε μπαταρίες.
Σύμφωνα Υπουργείο Υδρογονανθράκων και Ενέργειας της Βολιβίας, οι δύο μονάδες εξόρυξης θα έχουν συνδυαστική παραγωγική ικανότητα 200.000 τόνων ετησίως, ενώ δεν αποκλείεται η συνολική επένδυση να αυξηθεί, προϊόντος του χρόνου, στα 9,92 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι τα κοιτάσματα λιθίου στη Βολιβία ανέρχονται σε 21 εκατ. μετρικούς τόνους, αλλά μέχρι σήμερα είναι τελείως ανεκμετάλλευτα. Αυτό θα αλλάξει με την έλευση της CATL στη χώρα, η οποία φαίνεται πως θα αναδειχθεί σε έναν εκ των μεγαλύτερων -σε παγκόσμιο επίπεδο- προμηθευτών λιθίου, ενός μέταλλου που είναι απαραίτητο για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.