Επιτρέπεται να κάνεις σινιάλο για να ενημερώσεις τους άλλους οδηγούς για μπλόκο της Τροχαίας;

ραντάρ ταχύτητας

Πώς πρέπει να αντιδράς αν δεις μπλόκο της Τροχαίας στον αντίθετο ρεύμα; Μπορείς να ενημερώσεις τους άλλους οδηγούς με σινιάλο; Τι προβλέπει ο ΚΟΚ;

Κινούμενοι καθημερινά στους δρόμους, σίγουρα έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με φαινόμενα… αναρχίας, με πολλούς οδηγούς να επιδεικνύουν ασυνείδητη συμπεριφορά, αδιαφορώντας για το αν θέσουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Από την άλλη, υπάρχουν και αυτές οι… εκλάμψεις αλληλεγγύης, που έρχονται να μας υπενθυμίσουν τη σημασία της αλληλοβοήθειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σινιάλο με τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα) που κάνουν πολλές φορές οι οδηγοί, ώστε να ενημερώσουν τα αντίθετα διερχόμενα αυτοκίνητα είτε για την ύπαρξη μπλόκου της αστυνομίας, είτε για ένα ατύχημα που έχει σημειωθεί στα επόμενα μέτρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναμφίβολα, η συγκεκριμένη πρακτική είναι ιδιαίτερα ηθική, μιας και μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τους μπελάδες. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως είναι και νόμιμη.

Φώτα

Διότι σύμφωνα με το άρθρο 36 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται κατά τη συνάντηση με όχημα που έρχεται αντίθετα, το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων ή η εναλλαγή της χρήσης τους για μικρά χρονικά διαστήματα. Το πρόστιμο εάν σας εντοπίσουν να “παίζετε” τα φώτα στους άλλους οδηγούς είναι 80 ευρώ.

εθνική οδός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα) απαγορεύεται να είναι αναμμένα, όταν το οδόστρωμα φωτίζεται, αρκετά μεν μέσα στις κατοικημένες περιοχές, αρκετά δε και συνεχώς εκτός κατοικημένων περιοχών, ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει ευκρινώς από απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων καθώς και όταν το όχημα βρίσκεται σε στάση ή στάθμευση.

Παράλληλα, όταν είναι αναμμένα, η λειτουργία τους πρέπει να ρυθμίζεται κατά τρόπoν ώστε να αποτρέπεται η θάμβωση των υπόλοιπων οδηγών.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ