Το ερημωμένο πάρκινγκ των 22,7 εκατομμυρίων ευρώ -Γιατί δεν το χρησιμοποιεί κανείς
Ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης στη Γερμανία, που όλοι πίστευαν ότι θα πλημμυρίζει από αυτοκίνητα, είναι συνεχώς άδειος.
Σε ένα ρεσιτάλ αστοχιών υπέπεσαν πριν από λίγα χρόνια οι Γερμανοί, αποδεικνύοντας ότι ο πρόχειρος σχεδιασμός δεν αποτελεί ένα αμιγώς ελληνικό φαινόμενο.
Αρνητικός πρωταγωνιστής αποτελεί ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων στο Neuenburg am Rhein που σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελέσει σημείο αναφοράς της πόλης, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε μια πραγματική καταστροφή.
BUY NOW
Σχεδιασμένο με μοντέρνα αισθητική και 231 θέσεις στάθμευσης, το πάρκινγκ είχε ως στόχο να μετριάσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η πόλη με το παρκάρισμα ενόψει ενός μεγάλου φεστιβάλ κηπουρικής το 2022.
Το έργο, ωστόσο, ολοκληρώθηκε το 2023 -μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ- και έκτοτε παραμένει ερημωμένο, με τους οδηγούς που το επιλέγουν να είναι πραγματικά ελάχιστοι.
Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό μέσο Südwestrundfunk (SWR), ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 13,7 εκατ. ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα το κόστος εκτοξεύτηκε στα 22,7 εκατ. Πρόκειται για μια αύξηση άνω του 65% γεγονός που έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο για μια μικρή πόλη των 12.000 κατοίκων.
Όταν το πάρκινγκ τελικά τέθηκε σε λειτουργία, η απογοήτευση δεν άργησε να έρθει: Mόνο ένα μικρό μέρος από τις 231 θέσεις στάθμευσης χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα. Γιατί, ωστόσο, μένει συνεχώς άδειο;
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Jens Fondy-Langela, ο λόγος έγκειται στην πληθώρα ελεύθερων θέσεων στάθμευσης στην πόλη, ενώ ακόμα και αν είναι αυτές κατειλημμένες πολλοί οδηγοί δεν διστάζουν να σταθμεύσουν σε πεζοδρόμια.
Ο Fondy-Langela, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις το καλοκαίρι του 2023, προσπαθεί να εξηγήσει πώς προέκυψε αυτό το ακριβό φιάσκο. Ως κύριο παράγοντα αποσταθεροποίησης αναφέρει την πανδημία του κορονοϊού. Η απουσία προσωπικού λόγω ασθενείας και οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι κανονισμοί καθυστέρησαν σημαντικά την πρόοδο των εργασιών.
Επιπλέον, η παγκόσμια κρίση στις αλυσίδες εφοδιασμού, που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό της Διώρυγας του Σουέζ από το εμπορικό πλοίο "Ever Given", συνεβαλέ καθοριστικά στην αύξηση του κόστους, το οποίο εκτοξεύθηκε λόγω των ελλείψεων σε υλικά και των αυξανόμενων τιμών πρώτων υλών.