Έτσι μπορείς να χάσεις το αυτοκίνητό σου για πάντα -Πότε κινδυνεύεις με κατάσχεση
Χωρίς αυτοκίνητο είναι πιθανόν να μείνουν όσοι παραμελούν το όχημά τους και περάσουν μήνες μέχρι να το αναζητήσουν.
Μόνο λίγοι δεν είναι οι οδηγοί που αφήνουν για μια πληθώρα λόγων τα αυτοκίνητά τους στο έλεός τους, χωρίς να αναζητήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα… ίχνη τους.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν -μεταξύ άλλων- πολλοί που το αυτοκίνητό τους αντιμετωπίζει κάποια ιδιαίτερα κοστοβόρα βλάβη και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα προκειμένου να την αποκαταστήσουν.
BUY NOW
Αγνοούν, ωστόσο, ότι η πλήρης αδιαφορία για το τετράτροχό τους και η παρατεταμένη εγκατάλειψή του μπορεί να αποτελέσει αιτία προκειμένου να μην το αντικρίσουν ξανά. Πρόκειται για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, που εφόσον θεωρηθούν τέτοια παίρνουν τον δρόμο… προς την ανακύκλωση.
Πότε ένα αυτοκίνητο θεωρείται εγκαταλελειμμένο;
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένα αυτοκίνητο θεωρείται εγκαταλελειμμένο όταν βρίσκεται σταθμευμένο σε χώρους ή δρόμους δημόσιους, δημοτικούς, κοινοτικούς, ή σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες.
Παράλληλα, όταν βρίσκεται σε άλλους χώρους, λιμενικούς, κοινόχρηστους ή μη και σε οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες, και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής.
Εγκαταλελειμμένο τέλος θεωρείται και το όχημα που βρίσκεται σε κάποιον ιδιωτικό χώρο, χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου.
Πότε το αυτοκίνητο απομακρύνεται και καταστρέφεται;
Η αρμόδια Υπηρεσία του σχετικού Δήμου εντοπίζει το εγκαταλελειμμένο όχημα και επικολλά σε εμφανές σημείο του ειδικό αυτοκόλλητο που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλειμμένο.
Σε περίπτωση που παρέλθει διάστημα 45 ημερών από την επικόλληση του αυτοκόλλητου στο ΙΧ και το τελευταίο δεν απομακρυνθεί, περιέρχεται στην κατοχή του οικείου Δήμου. Στη συνέχεια το όχημα παίρνει τον δρόμο προς κάποιο Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων, όπου το ΙΧ περιμένει εκεί για 10 ημέρες.
Εφόσον σε αυτό το διάστημα το όχημα δεν αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε προωθείται προς ανακύκλωση.
Σημειώνεται ότι ο πολίτης μπορεί να ενημερώσει τον δήμο Αθηναίων για την ύπαρξη εγκαταλελειμμένου οχήματος μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1595, είτε μέσω της εφαρμογής Novoville.
Κατάσχεση αυτοκινήτου
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσχεση των αυτοκινήτων στην Ελλάδα - λόγω σοβαρών τροχαίων παραβάσεων- έχει παύσει να εφαρμόζεται από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Κατάσχεση οχήματος, ωστόσο, μπορεί να γίνει για οφειλές σε τρίτους (Δημόσιο, τράπεζες και άλλους ιδιώτες). Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες η διαδικασία κατάσχεσης έχει γίνει αρκετά πιο εύκολη, μιας και γίνεται ηλεκτρονικά.
Ο ΚΟΚ προβλέπει κατάσχεση οχήματος, αφορά τους εκμισθωτές μοτοσικλετών και οχημάτων. Αν εκμισθωθεί σε πρόσωπο που δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται στον εκμισθωτή, στο μισθωτή και στον οδηγό, αν ο τελευταίος επίσης δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση της μοτοσικλέτας ή του οχήματος. Τα κατασχεθέντα εκπλειστηριάζονται με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του ΚΕΔΕ.
Παράλληλα, ένα ΙΧ μπορεί να κατασχεθεί και για άλλους λόγους όπως π.χ. εφόσον χρησιμοποιθεί ως μέσο για τέλεση εγκληματικών ενεργειών.