Γη και ύδωρ προσφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος στις αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να επενδύσουν στη χώρα και να την καταστήσουν ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο των τεσσάρων τροχών.
Ένα ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ, αποτελούμενο από φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις, θα διαθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, για την προώθηση επενδύσεων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Εξ αυτών τα 5 δισ. ευρώ θα αφορούν την ενίσχυση της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας, ώστε η χώρα να αυξήσει την ετήσια παραγωγική της ικανότητα σε τουλάχιστον 1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα, όπως δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Προγράμματος Κινήτρων Υψηλής Τεχνολογίας (HIT-30) στην Κωνσταντινούπολη, την Παρασκευή 26 Ιουλίου.
BUY NOW
Όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν, η κυβέρνηση έχει ήδη προλειάνει το έδαφος για την έλευση στη χώρα μεγάλων κατασκευαστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κινεζική BYD που προχωρά σε επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου στην πόλη Μανίσα, ανατολικά της Σμύρνης.
Το εργοστάσιο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το 2026, θα δημιουργήσει 5.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα έχει ετήσια ικανότητα 150.000 αυτοκινήτων, με την BYD να δημιουργεί επίσης ένα κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στην ίδια περιοχή.
Χάρη στο νέο εργοστάσιο, η BYD θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Τουρκία έχει συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Με αυτόν τον τρόπο, η BYD δεν θα επηρεαστεί από την αύξηση του δασμού στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής προέλευσης έως και 48% που ανακοίνωσε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Η απαλλαγή από τον πρόσθετο δασμό θα δώσει στα μοντέλα της BYD σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά την τιμή.
Παράλληλα, η Τουρκία επιθυμεί να καταστεί ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη στον κλάδο της κατασκευής μπαταριών, και στο πλαίσιο αυτό θα προσφέρει κίνητρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ στους επενδυτές.
Επιπλέον, η Άγκυρα θα καλύψει το ήμισυ των δαπανών προσωπικού των νέων κέντρων που θα δημιουργηθούν στη χώρα από τις 1.000 κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο όσον αφορά την Έρευνα και την Ανάπτυξη (R&D),