Η επόμενη μέρα του Μετρό Θεσσαλονίκης -Πότε θα φτάσει στην Καλαμαριά

Μετρό Θεσσαλονίκης

Η επέκταση προς Καλαμαριά θα αποσυμφορήσει βασικές οδικές αρτηρίες και θα μειώσει την ατμοσφαιρική επιβάρυνση.

Έργο κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργική διασύνδεση της ανατολικής πλευράς του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με τον κεντρικό κορμό του Μετρό θα εξασφαλίσει η επέκταση προς Καλαμαριά, εξυπηρετώντας περίπου 70.000 επιβάτες ημερησίως.

Όπως έχουμε γράψει, θα περιλαμβάνει υπόγεια γραμμή μήκους 4,77 χλμ. περίπου και 5 υπόγειους σταθμούς (Νομαρχία, Καλμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα), και μόλις παραδοθεί -μεταξύ άλλων- θα αποσυμφορήσει βασικές οδικές αρτηρίες περιοχών της Καλαμαριάς και θα μετριάσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Μετρό Θεσσαλονίκης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η επέκταση θα ξεκινούσε τη λειτουργία της στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά πρόσφατες δηλώσεις του νέου υπουργού, Χρίστου Δήμα, μεταφέρουν τη επικύρωση του πρώτου εισιτηρίου για τις αρχές του επόμενου έτους.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ανέφερε ότι «μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026 θα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία οι πέντε επιπλέον σταθμοί του μετρό Θεσσαλονίκης», ενώ κατά την ομιλία του στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επισήμανε ότι οι πέντε επιπλέον σταθμοί «θα παραδοθούν, το πολύ, αρχές του νέου έτους σε λειτουργία».

Το εγχείρημα έχει χαρακτηριστεί αρκετά σύνθετο, δεδομένου ότι υφίστανται πολλαπλές συμβάσεις οι οποίες πρέπει να συνδυαστούν μεταξύ τους ώστε να επέλθει ενσωμάτωση όλου του συστήματος και του Μετρό της Καλαμαριάς στη βασική γραμμή.

Μετρό Θεσσαλονίκης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης αναμένεται να διακοπεί για διάστημα που θα κυμαίνεται από έναν μήνα έως και 40 ημέρες, κάτι το οποίο κρίνεται απαραίτητο για να προχωρήσει η σύνδεση με την επέκταση προς Καλαμαριά.

Μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης προς Καλαμαριά, τα βλέμματα αναμένεται να στραφούν στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, όπου ήδη γίνονται οι μελέτες της Ελληνικό Μετρό για τη χωροθέτηση των σταθμών. Όσον αφορά τη σύνδεση με το Αεροδρόμιο, προς το παρόν δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί η βασική γραμμή, μήκους 9,6 χλμ. με 13 σταθμούς οι οποίοι είναι οι Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμιγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ