Η ηχορύπανση των πόλεων προκαλεί καρδιακά προβλήματα

Athens Traffic

Δεν είναι μόνο οι ρύποι και οι λυσσαλέοι ρυθμοί του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής που προκαλούν προβληματα υγείας, αλλά και ο αυξημένος θόρυβος - για τον οποίο ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό τα αυτοκίνητα.

Παρότι ο ήχος που εκπέμπουν ορισμένα σπορ ή κλασσικά αυτοκίνητα ακούγεται περισσότερο σαν μελωδία για τους σκληροπυρηνικούς παρά σαν θόρυβος, η μαζική κυκλοφορία των οχημάτων στις πόλεις συσσωρεύει τόση ηχορρύπανση -από τον κινητήρα, την κύλιση των ελαστικών και φυσικά από τα κορναρίσματα- που έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό - και ειδικά στην καρδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα που διεξήγαγαν οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου Ιατρικής Rutgers’s Robert Wood Johnson στο New Jersey των ΗΠΑ. Η έρευνα μελέτησε τις επιπτώσεις του θορύβου σε 16.000 εθελοντές κατοίκους της πυκνοκατοικημένης πόλης που γειτνιάζει με τη Νέα Υόρκη, βάσει νοσοκομειακών δεδομένων που συλλέχθηκαν από τους ασθενείς - σε συνδυασμό με τα στοιχεία ηχορύπανσης της πόλης.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος κραδιακού εμφράγματος είναι κατά 72% αυξημένος για όσους κατοικούν σε αστικές περιοχές με υψηλά επίπεδα θορύβου που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων. Και σε ποσοστό 5% όλες οι νοσηλείες για καρδιοαγγειακές παθήσεις αποδίδονται στην έκθεση των ανθρώπων σε συνεχή και δυνατό θόρυβο.

Ο θόρυβος είναι ακόμα δυνατότερος σε μεγαλουπόλεις -σαν το New Jersey- που έχουν υψηλούς ουρανοξύστες, λόγω της αντήχησης σε αυτούς. Είναι σαν να βρίσκεσαι μέσα σε ένα φαράγγι - και ο θόρυβος δυναμώνει ακόμα περισσότερο με τη διαρκή αύξηση του πληθυσμού, και συνεπώς των αυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνει η αμερικανική αρχή προστασίας του περιβάλλοντος, ο θόρυβος «είναι ανεπιθύμητος ή ενοχλητικός όταν παρεμβαίνει σε φυσιολογικές δραστηριότητες όπως ο ύπνος και η συζήτηση ή διαταράσσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων». Τέτοιοι ενοχλητικοί ήχοι είναι κυρίως τα κορναρισματα, το μαρσάρισμα μιας μοτοσικλέτας με ηχηρή εξάτμιση αργά το βράδυ, ή ακόμα και το απλό πέρασμα των αυτοκινήτων δίπλα στους πεζούς που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο.

Όπως υποστηρίζει η έρευνα, οι δυνατοί ήχοι ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα, επιταχύνουν τους καρδιακούς παλμούς και ο οργανισμός απελευθερώνει ορμόνες που προκαλούν στρες. Μακροχρόνια, αυτό επιβαρύνει το σώμα και προκαλεί το ρίσκο καρδιακών παθήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ιατρικής Dr. Abel E. Moreyra, τόνισε: «Ως καριολόγοι, συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε πολλές παραδοσιακές αιτίες ρίσκου όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης. Αυτή η έρευνα, όπως και άλλες, υποδεικνύουν ότι ίσως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και τη μόλυνση του αέρα και την ηχορρύπανση ως επιπλέον επιβαρυντικούς παράγοντες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ