
Μετά την κατάκτηση της Γης, όπου παραμένει η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη, τώρα η Toyota στρέφεται και προς το διάστημα - επενδύοντας στην Interstellar Technologies.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ασχολούνται με την εξερεύνηση του διαστήματος εδώ και δεκαετίες, αλλά η Toyota κάνει το επόμενο βήμα, επενδύοντας ουσιαστικά στη διαστημική τεχνολογία και εφαρμόζοντας τη βιομηχανική της τεχνογνωσία σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία Interstellar Technologies.

Η Interstellar Technologies εξελίσσει μικρούς πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν φορτία έως και 100 κιλών σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ιδρύθηκε το 2003, αλλά η ανάπτυξή της ήταν αργή και η πρώτη της εκτόξευση δεν έγινε πριν από το 2017.
BUY NOW
Δεν είχε επιτυχία, αλλά αυτή ήταν η πρώτη τέτοια προσπάθεια από ιδιωτική ιαπωνική εταιρεία. Το 2019, πέτυχε να στείλει φορτίο 20 κιλών σε τροχιά στα όρια του διαστήματος. Παρά την επιτυχία, η Ιαπωνία υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με άλλες χώρες: έως το 2024, είχε εκτοξεύσει μόλις πέντε πυραύλους, τη στιγμή που οι ΗΠΑ είχαν ήδη στείλει 145.

Η Toyota επενδύει 7 δισεκατομμύρια γεν (περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ), μέσω του τεχνολογικού της τμήματος Woven by Toyota, για να στηρίξει τη μαζική παραγωγή πυραύλων και τις δοκιμές της Interstellar. Επιπλέον, το καλοκαίρι αναμένεται νέος γύρος επενδύσεων, ενώ εκπρόσωπος της Toyota θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Interstellar.
Όμως, η συνεργασία αυτή δεν αφορά μόνο στη χρηματοδότηση. Η Toyota θα βοηθήσει στην παραγωγή πυραύλων και δορυφόρων, αξιοποιώντας την εμπειρία της από τη μαζική παραγωγή στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Μέχρι τώρα, η Interstellar κατασκευάζει πυραύλους χειροποίητα, αλλά η Toyota θα εφαρμόσει το Toyota Production System (TPS), μια μέθοδο παραγωγής που ελαχιστοποιεί τη σπατάλη και βελτιστοποιεί τις διαδικασίες. Η TPS βασίζεται στη φιλοσοφία "just-in-time", δηλαδή τα υλικά χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απαραίτητα.
Επιπλέον, η Toyota θα συνεισφέρει στη δημιουργία εφοδιαστικής αλυσίδας, πιθανότατα αξιοποιώντας τους προμηθευτές της από τον χώρο των αυτοκινήτων για την κατασκευή εξαρτημάτων πυραύλων.

Η Toyota δεν είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που εμπλέκεται στη διαστημική τεχνολογία. Η Chrysler είχε συμμετάσχει στην ανάπτυξη πυραύλων ήδη από τη δεκαετία του 1960, ενώ η Ford είχε συνεργαστεί με τη NASA την ίδια περίοδο.

Η Tesla και η SpaceX έχουν στενούς δεσμούς, καθώς ανήκουν στον ίδιο ιδρυτή, τον Elon Musk, ενώ η Nissan και η NASA συνεργάζονται στην εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης - που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ρομποτικά οχήματα στον Άρη. Τον ίδιο σκοπό έχει και η συνεργασία της General Motors με τη NASA.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ