Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε -Τι έδειξε νέα έρευνα

Το 2024 ήταν χρονιά-ορόσημο για τη Γερμανία, αφού κατόρθωσε για πρώτη φορά να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου κάτω από το όριο που θέτει η Ε.Ε., κάτι που εν μέρει οφείλεται και στη στροφή της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση.
Το 2024 ήταν η πρώτη χρονιά από το 2010 που η Γερμανία πληροί τα ευρωπαϊκά όρια ποιότητας του αέρα. Αυτό προκύπτει από μια προκαταρκτική αξιολόγηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (UBA), η οποία βασίζεται σε δεδομένα από περίπου 600 σταθμούς μέτρησης επί γερμανικού εδάφους.
Ειδικότερα, η μέση ετήσια τιμή για το διοξείδιο του αζώτου (NO2) μετρήθηκε την περσινή χρονιά κάτω από το όριο των 40 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα που θέτει η Ε.Ε. από το 2010. Η επιτυχία είναι οριακή σε πολλά αστικά κέντρα, όπως για παράδειγμα στο Μόναχο, όπου το επίπεδο διοξειδίου του αζώτου ήταν στα 39 μικρογραμμάρια, ενώ σε αγροτικές περιοχές καταγράφηκαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές.
BUY NOW
Η καλύτερη ποιότητα του αέρα στη Γερμανία μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, ωστόσο μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τη βιομηχανία και τα συστήματα θέρμανσης, αλλά και η μείωση των εκπομπών ρύπων στον τομέα των μεταφορών.

Τα οχήματα θεωρούνταν για μεγάλο διάστημα η κυριότερη αιτία ρύπανσης του αέρα από διοξείδιο του αζώτου και σωματίδια. Χάρη στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων στα αστικά κέντρα, τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των παλαιότερων πετρελαιοκίνητων οχημάτων και τη ραγδαία εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων, μειώθηκαν και οι συνολικές εκπομπές επιβλαβών καυσαερίων.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς επέκτειναν σημαντικά τα δρομολόγιά τους, με όλο και περισσότερους πολίτες να τα επιλέγουν για να μετακινηθούν καθημερινά. Επιπλέον, ακόμη περισσότεροι δήμοι επένδυσαν περισσότερο σε ποδηλατόδρομους και ζώνες χωρίς αυτοκίνητα.

Προκειμένου να προστατέψει την υγεία των πολιτών των κρατών-μελών της, η Ε.Ε. ενέκρινε μια νέα οδηγία για την ποιότητα του αέρα στα μέσα Δεκεμβρίου του 2024, η οποία προβλέπει την επιβολή ακόμη πιο αυστηρών ορίων μελλοντικά.
Πιο συγκεκριμένα, από το 2030, η μέση ετήσια τιμή για το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) θα μειωθεί από τα 40 στα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ εκείνη για τα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5) από 25 σε 10 μικρογραμμάρια.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ