Με ρεύμα από το διάστημα θα φορτίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα -Το νέο τεχνολογικό «θαύμα» των Κινέζων

Space Panel

Επιστήμονες από την Κίνα εργάζονται για την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού που θα έχει διάμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου και θα συλλέγει τεράστιες ποσότητες ηλιακής ενέργειας ετησίως.

Τα σύγχρονα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι πολύ πιο αποδοτικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα πριν από 20 χρόνια, ωστόσο εξακολουθούν να αδυνατούν να λειτουργήσουν στο μέγιστο επίπεδο απόδοσης όλες τις ώρες της ημέρας, κυρίως λόγω των σύννεφων και της νύχτας.

Η συλλογή και η μετέπειτα αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας θα πραγματοποιούνταν με ιδανικό τρόπο αν αυτά τα δύο εμπόδια «εξαλείφονταν». Αυτό προσπαθεί να κατορθώσει η Κίνα, αφού σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν τεράστιο σταθμό συλλογής ηλιακής ενέργειας, διαμέτρου περίπου ενός χιλιομέτρου, που θα βρίσκεται περίπου 32.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από τη συνεχή πρόσβαση σε ηλιακή ενέργεια, αναμένεται να εξασφαλίζει περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα σε σύγκριση με τους ηλιακούς συλλέκτες στη οροφή ενός σπιτιού, λόγω της μεγαλύτερης έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας στο διάστημα.

china-solar-space-2

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η ηλεκτρική ενέργεια θα μετατρέπεται σε ακτινοβολία μικροκυμάτων, η οποία στη συνέχεια θα αποστέλλεται σε μια σταθερή κεραία στη γη.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις μας σε αυτό το έργο», δήλωσε ο Long Lehao, μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής (CAE). Μάλιστα παρομοιάζει τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου με εκείνη του φράγματος των Τριών Φαραγγιών (Three Gorges).

china-solar-space-3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φράγμα Three Gorges της Κίνας είναι ένας υδροηλεκτρικός σταθμός που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 και του οποίου η ετήσια ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στις εντυπωσιακές 100 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες.

china-solar-space-4

Σύμφωνα με τον Long, η ενέργεια που θα συλλέγεται σε ένα έτος από τον διαστημικό σταθμό «θα είναι ισοδύναμη με τη συνολική ποσότητα πετρελαίου που μπορεί να εξαχθεί από τη Γη».

Φυσικά η τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα συλλέγεται εφόσον υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο, θα αξιοποιηθεί και στη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, η αύξηση της κυκλοφορίας των οποίων στους δρόμους του πλανήτη μας έχει μεγιστοποιήσει τις ανάγκες για επιπλέον ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ