
Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με συμπιεσμένο αέρα (CAES), που υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στη διαχείριση των αποθεμάτων ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο, που βρίσκεται στην επαρχία Χουμπέι, είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο και μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια για πέντε συνεχόμενες ώρες. Το σύστημα CAES στην περιοχή Yingcheng έχει ισχύ 300 MW και χωρητικότητα 1.500 MWh, επαρκή για να καλύψει τη ζήτηση ενέργειας μιας μεγάλης περιοχής κατά τις ώρες αιχμής.

Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις δύο χρόνια, με επένδυση 1,95 δισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 258 εκατομμύρια ευρώ), και αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα αλατωρυχεία, αποδεικνύοντας πώς μπορεί να δοθεί δεύτερη ζωή σε υποδομές που δεν χρησιμοποιούνται πλέον.
BUY NOW
Το σύστημα λειτουργεί με συμπίεση και αποθήκευση αέρα σε υπόγειες κοιλότητες όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή. Όταν η ζήτηση αυξάνεται, ο συμπιεσμένος αέρας απελευθερώνεται, θερμαίνεται και επεκτείνεται, κινόντας μία τουρμπίνα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρότι η αποδοτικότητα του συστήματος βρίσκεται σήμερα στο 64%, οι κατασκευαστές στοχεύουν να φτάσουν στο 70%, καθιστώντας το ανταγωνιστικό με τεχνολογίες όπως οι μπαταρίες ροής.
Το CAES προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμα υλικά: σε αντίθεση με τις μπαταρίες λιθίου, η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε πιο προσιτά και άφθονα υλικά.

Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι η ταχύτερη υλοποίηση. Ενώ τα υδροηλεκτρικά έργα αντλησιοταμίευσης απαιτούν 6-8 χρόνια για να ολοκληρωθούν, το έργο CAES στην Χουμπέι ολοκληρώθηκε μέσα σε 2 χρόνια.
Επίσης, το σύστημα αυτό έχει δυνατότητα αποθήκευσης 498 GWh ετησίως και παραγωγής 319 GWh ετησίως, που το καθιστούν ιδανικό για τη σταθεροποίηση του δικτύου και την υποστήριξη της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.
Κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι το σύστημα CAES θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης της συγκεκριμένης περιοχής της Κίνας, σταθεροποιώντας το ενεργειακό δίκτυο και υποστηρίζοντας την πόλη Xiaogan στην εφαρμογή πιο καθαρών και αποδοτικών ενεργειακών λύσεων.

Αν και η αποδοτικότητα του CAES είναι ακόμη χαμηλότερη από την αντλησιοταμίευση (η οποία ξεπερνά το 80%), η ταχύτητα κατασκευής, η μεγάλη χωρητικότητα και η χρήση πιο προσιτών υλικών το καθιστούν μια εξαιρετική εναλλακτική για σταθερά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας - ανοίγοντας νέους δρόμους για το μέλλον της ενεργειακής τεχνολογίας.