Κάνουν πάρτι οι ιοί στο αυτοκίνητο -Πώς να προστατευτείς

Οι ιοί κάνουν πάρτι στο αυτοκίνητο - Πώς να προστατευτείς 2023

Η καμπίνα ενός αυτοκινήτου τον χειμώνα μπορεί να συμβάλλει στην προσβολή του ανθρώπινου οργανισμού από ιούς και βακτήρια, αν δεν φροντίσουμε από την πλευρά μας να λάβουμε κάποιες απλές προφυλάξεις.

Για τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις που είχε παγκοσμίως, οι οποίες είναι φυσικά αισθητές και σήμερα, δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι παραπάνω, ενώ το ίδιο ισχύει και για την έξαρση των ιώσεων που παρατηρείται παραδοσιακά των χειμώνα και γενικότερα τις περιόδους που οι θερμοκρασίες είναι παρατεταμένα χαμηλές και ο καιρός άστατος.

Λογικά δεν πρέπει να υπάρχει πλέον ενήλικας στην Ελλάδα που να μην γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να προστατευτεί, στο μέτρο του δυνατού, από ιούς και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο υπάρχουν και κάποια άλλα «μέτρα» που μπορούμε να πάρουμε ειδικά για την καμπίνα του αυτοκινήτου μας ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να «κρυολογήσουμε» ή να κολλήσουμε ίωση. Τα μέτρα έχουν να κάνουν κυρίως με το air condition και την ρύθμιση της θερμοκρασίας στην καμπίνα του αυτοκινήτου μας. Καλό είναι να τα εφαρμόσουμε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει όσο το δυνατό καλύτερα στις προκλήσεις του χειμώνα.

Όχι υπερβολές με ένταση και θερμοκρασία

Η καμπίνα του αυτοκινήτου μας θα πρέπει να φτάνει στην σωστή θερμοκρασία σταδιακά και όχι απότομα. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον οργανισμό μας να προσαρμοστεί και αυτός σταδιακά.

Επίσης θα πρέπει να ρυθμίζουμε την θερμοκρασία του κλιματισμού του αυτοκινήτου σε τιμές που δεν είναι ακραίες, κάτι που ισχύει τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι. Μεγάλες και απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία μπορούν να εξασθενήσουν τον οργανισμό και κατά συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά αν ένας οδηγός χρειάζεται να μπει και να βγει από το αυτοκίνητο του πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας κρύας ημέρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάλογα με το πόσο χαμηλή είναι και η εξωτερική θερμοκρασία, ο κλιματισμός του αυτοκινήτου θα πρέπει να ρυθμίζεται μεταξύ 19 και 23 βαθμών Κελσίου, περίπου δηλαδή όσο ρυθμίζουμε την θερμοκρασία και για το καλοριφέρ του σπιτιού μας.

Αν το αυτοκίνητο δεν διαθέτει κλιματισμό τότε περιμένουμε έως ότου ο κινητήρας φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας και έπειτα ανοίγουμε το καλοριφέρ ώστε να μην εισέλθει στο εσωτερικό κρύος και υγρός αέρας.

Οι αεραγωγοί προς τα κάτω

Το air condition του αυτοκινήτου μας το χρησιμοποιούμε ακριβώς όπως το χρησιμοποιούμε και στο σπίτι μας. Αυτό σημαίνει ότι όταν θέλουμε να κρυώσουμε την καμπίνα στρέφουμε τους αεραγωγούς προς τα πάνω και όταν θέλουμε να την ζεστάνουμε τους στρέφουμε προς τα κάτω.

Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι ότι ο ζεστός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο οπότε θα πάει ούτως ή άλλως προς την οροφή του αυτοκινήτου μας. Αν οι αεραγωγοί είναι στραμμένοι προς τα πάνω τότε ο ζεστός αέρας που βγάζουν δεν θα μπορέσει να ζεστάνει τον κρύο αέρα που βρίσκεται χαμηλά, από την μέση της καμπίνας του αυτοκινήτου και κάτω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στρέφοντας τους αεραγωγούς που βρίσκονται στο ταμπλό προς τα κάτω επιτυγχάνουμε να ζεστάνουμε την καμπίνα του αυτοκινήτου πιο γρήγορα και ακόμη πιο σημαντικά πιο ομοιόμορφα.

Πώς και πότε απενεργοποιώ τον κλιματισμό

Απενεργοποιήστε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου 1-2 λεπτά πριν φτάσετε στον προορισμό σας (τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι), χωρίς όμως να κλείσετε και τον ανεμιστήρα. Έτσι το σύστημα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να αφαιρέσει την όποια υγρασία έχει συσσωρευτεί στο κύκλωμα, η οποία αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν βακτήρια ή μύκητες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ