Nέο κοίτασμα μαμούθ αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη -Πού ανακαλύφθηκε ο σπάνιος «θησαυρός»

κοίτασμα φωσφορικών πετρωμάτων

Χαμόγελα έχουν σκορπίσει τα ευρήματα εντός ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος φωσφορικών πετρωμάτων, το οποίο μπορεί να χαρίσει ζωή σε χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Χείρα βοηθείας στην επίσπευση της ενεργειακής στροφής της Ευρώπης υπόσχεται να παρέχει η νορβηγική εταιρεία Norge Mining, η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ερευνών της σε ένα κοίτασμα φωσφορικών πετρωμάτων που είχε ανακαλυφθεί το 2018 στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το τεράστιο κοίτασμα φωσφορικών πετρωμάτων εμπεριέρχει αρκετές πρώτες ύλες προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για μπαταρίες και φωτοβολταϊκά πάνελ για τα επόμενα 100 χρόνια.

Το κοίτασμα της Νορβηγίας εκτιμάται ότι εμπεριέχει τουλάχιστον 70 δισεκατομμύρια τόνους φωσφορικών πετρωμάτων, και είναι σχεδόν ίσο με τα αποδεδειγμένα αποθέματα παγκοσμίως, τα οποία ανέρχονται σε 71 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ το 2021.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κοίτασμα φωσφορικών αποθεμάτων

Τα φωσφορικά πετρώματα εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες φωσφόρου, ο οποίος ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζωοτροφών και λιπασμάτων.

Ο φώσφορος, ωστόσο, αποτελεί βασικό συστατικό και πολλών «πράσινων» τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP). Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των τελευταίων είναι ότι έχουν υψηλή αντοχή στη θερμική διαφυγή, η οποία προκαλεί υπερθέρμανση – η βασική αιτία πρόκλησης φωτιάς.

Πέρα από τις μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το φώσφορο χρησιμοποείται σε φωτοβολταϊκά πάνελ και μικροτσίπ, προϊόντα που έχουν αναγνωριστεί ως στρατηγικής σημασίας από την ΕΕ για τη μετάβασή της σε ένα «πράσινο» και ψηφιακό μέλλον.

Η Γηραιά Ήπειρος, ωστόσο, είναι πλήρως εξαρτημένη από τις εισαγωγές φωσφορικών πετρωμάτων από τον υπόλοιπο κόσμο, με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα να βρίσκονται στη Δυτική Σαχάρα (50 δισ. τόνοι), την Κίνα, την Αίγυπτο και την Αλγερία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κοίτασμα φωσφορικών αποθεμάτων

Η έλλειψη φωσφόρου και η αυξανόμενη ζήτηση του έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών στην αγορά, την ίδια ώρα που η διύλισή του είναι μια διαδικασία μεγάλης έντασης άνθρακα, επομένως το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας συγκεντρώνεται σε χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και το Καζακστάν.

Στον αντίποδα, η Νορβηγία έχει την ευκαιρία να θέσει αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και να εφαρμόσει τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη διαδικασία εξόρυξης και διύλισης.

Σημειώνεται ότι πέρα από φώσφορο, στο νορβηγικό κοίτασμα ανακαλύφθηκαν δύο ακόμη πολύτιμες ορυκτές ύλες: βανάδιο και τιτάνιο. Το πρώτο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στην παραγωγή στροφολαφόρων αξόνων και εμβόλων, όπως και για τις μπαταρίες βαναδίου, ενώ το τιτάνιο αποτελεί ζωτικό υλικό για την κατασκευή αεροσκαφών.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ