«Θησαυρός» αξίας 1 τρισ. δολαρίων κάτω από το έδαφος των Ταλιμπάν -Ποιος τον έβαλε στο μάτι
Η φτώχεια μαστίζει το Αφγανιστάν, κάτω από τα εδάφη του οποίου κρύβονται τεράστια κοιτάσματα λιθίου.
Τρία χρόνια συμπληρώνονται σε λίγους μήνες από την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, με τις οικονομικές συνέπειες για τη χώρα να είναι τραγικές.
Ο αριθμός των φτωχών Αφγανών διπλασιάστηκε και αναμένεται να ανέλθει στα 34 εκατομμύρια σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά 20,7%.
BUY NOW
Παρά τις συνθήκες εξαθλίωσης που επικρατούν στο Αφγανιστάν, το οποίο συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, κάτω από τα εδάφη της χώρας της Κεντρικής Ασίας «κρύβεται» ένας θησαυρός αξίας 1 τρισ. δολαρίων (910 δισ. ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τις οικονομικές προοπτικές της.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσμα λιθίου παγκόσμιως που μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτά της Βολιβίας. Τα κοιτάσμα της τελευταίας έχουν επιβεβαιωθεί και ανέρχονται σε περίπου 20 εκατ. μετρικούς τόνους.
Μην ξεχνάμε ότι το λίθιο, γνωστός και ως «λευκός χρυσός» αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ως εκ τούτου η ζήτηση για το συγκεκριμένο μέταλλο αναμένεται να εκτοξευτεί τα επόμενα χρόνια.
Πρόκειται για κάτι που γνωρίζει καλύτερα από όλους η Κίνα, η οποία μονοπωλεί την εξόρυξη και διύλιση λιθίου και την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα. Ο γίγαντας της Ασίας φαίνεται πως έχει βάλει στο «μάτι» τον λευκό χρυσό των Ταλιμπάν και ήδη έχει συγκροτήσει σχέδιο για το πως θα τον αποκτήσει, ώστε να συνεχίζει να αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της ηλεκτροκίνησης.
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή υπηρεσία ειδήσεων για το Αφγανιστάν, Khaama Press, το Υπουργείο Ορυχείων και Πετρελαίου των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι η κινεζική εταιρεία Gochin εξέφρασε ενδιαφέρον να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στα κοιτάσμα λιθίου του Αφγανιστάν.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Ορυχείων και Πετρελαίου, Shahabuddin Delawar, συναντήθηκε με εκπροσώπους της κινεζικής εταιρείας στην Καμπούλ και διεμήνυσε ότι η επένδυση θα δημιουργήσει 120.000 άμεσες και 1.000.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στη χώρα.
Όπως προσθέτει, μάλιστα, το υπουργείο, η κινεζική εταιρεία Gochin προσφέρθηκε να κατασκευάσει, μέσα σε διάστημα 7 μηνών, το πέρασμα Σαλάνγκ, έναν από τους υψηλότερους ορεινούς δρόμους του πλανήτη που συνδέει το βόρειο Αφγανιστάν με την Καμπούλ, αλλά και να δημιουργήσει μια νέα σήραγγα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία σηματοδότησε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη χώρα. Το κενό ισχύος κλήθηκε να το καλύψει κενό ισχύος, με τις δύο χώρες να έχουν δημιουργήσει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς.