Nέο κοίτασμα μαμούθ αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη -Πού ανακαλύφθηκε ο σπάνιος «θησαυρός»

Κοίτασμα

Τις παγκόσμιες ισορροπίες μπορεί να αλλάξει ένα κοίτασμα που εντοπίστηκε στην Ευρώπη και προβάλλει ως η απάντηση της ΕΕ στην Κίνα.

Ως σημείο καμπής στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και την προσπάθεια που αυτή καταβάλει προκειμένου να απεξαρτοποιηθεί από την Κίνα λογίζεται ένα κοίτασμα σπάνιων γαιών το οποίο ανακαλύφθηκε στη νοτιοανατολική Νορβηγία και εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερο της ηπείρου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της νορβηγικής εταιρείας “Rare Earths Norway”, στην περιοχή Fensfeltet, γνωστή για τα πυριγενή πετρώματά της, εντοπίστηκε κοίτασμα με 8,8 εκατ. τόνους αυτών των μετάλλων που είναι απαραίτητα για την «πράσινη» μετάβαση.

«Μετά από τρία χρόνια εκταταμένων γεωτρήσεων και αναλύσεων, η πρώτη εκτίμηση των ορυκτών πόρων δείχνει ότι το Fensfeltet είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη», ανέφερε η εταιρεία σε Δελτίο Τύπου -αφήνοντας κατά πολύ πίσω του ένα στη Σουηδία (Kiruna) που φαίνεται ότι εμπεριέχει 1 με 2 εκατ. τόνους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σπάνιες γαίες

Οι εκτιμήσεις έγιναν σε συνεργασία με την καναδική εταιρεία WSP και έδειξαν την παρουσία 1,5 εκατ. τόνων μόνιμων μαγνητών, δηλαδή υλικών που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η εξόρυξη θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2030, έχοντας ένα κόστος της τάξης των 885 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Νορβηγία δεν αποτελεί μέρος, αλλά με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς, επιδιώκει να επαξερτοποιηθεί από την Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.

Τα νέα έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό σε πολλούς Νορβηγούς αξιωματούχους, συπεριλαμβανομένης της Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νορβηγία, Cecilie Myrseth, η οποία δήλωσε:

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι το Fensfeltet (η περιοχή που εξετάστηκε) ήταν πολλά υποσχόμενη, αλλά τώρα είναι οριστικό».

Από την άλλη, υπάρχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν υψώσει κραυγή αγωνίας. Μία από αυτές είναι η Naturvernforbundet που μολονότι δεν είναι κατά της εξόρυξης, ζητάει όλες οι διαδικασίες να γίνουν με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα προκληθεί περιβαλλοντική καταστροφή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ