Σε ποια χώρα κυκλοφορούν αυτοκίνητα που μοιάζουν με περιπολικά;

fake-police

Δύο ιδιοκτήτες σπορ αυτοκινήτων αποφάσισαν να «μετατρέψουν» την εξωτερική εμφάνιση των οχημάτων τους ώστε να μοιάζουν με οχήματα της Αστυνομίας.

Στη Γερμανία, δεν είναι νόμιμο να οδηγείτε αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με αστυνομικό όχημα, καθώς θα μπορούσε να εκληφθεί λανθασμένα με ένα πραγματικό αστυνομικό αυτοκίνητο. Ωστόσο αυτό περιλαμβάνει τη χρήση αστυνομικών ράβδων φωτός (φάρους) στην οροφή αλλά και τη χρήση φώτων που αναβοσβήνουν αλλά και την ύπαρξη σειρήνας.

Στις μέρες μας ένα αυτοκίνητο μπορεί ακόμη να τραβήξει τα βλέμματα του κόσμου. Όμως πρέπει απαραίτητα να είναι μια Ferrari ή μια Porsche; Όχι οπωσδήποτε - ένα απλό μοντέλο όπως αυτό που έχει η Σβένια Γκέερτς από το Ανόβερο είναι αρκετό. Έχει όμως κι ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: το αυτοκίνητο της 25χρονης μοιάζει με περιπολικό της αστυνομίας και είναι βαμμένο σε μπλε, κίτρινο και ασημί χρώμα. Στο καπό και στις πόρτες αναγράφεται η λέξη "Police" – και όχι "Polizei", κάτι που αποτελεί μια σημαντική διαφορά, όπως εξηγεί ο Μίκαελ Μπέρτραμ, εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος του Ανόβερου επισημαίνει η DW. Και πάλι όμως ένα τέτοιο αυτοκίνητο δεν προκαλεί στον ιδιοκτήτη προβλήματα με την αστυνομία; Ή δεν τιμωρείται νομικά;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γκέερτς λέει πως μετά τους απαραίτητους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι τα χρώματα του αυτοκινήτου είναι εντάξει. Μόνο οι αντανακλαστικές μεμβράνες δεν επιτρέπονταν, τα εθνικά εμβλήματα και φυσικά το μπλε φως του φάρου και η σειρήνα. Επίσης η επιγραφή “Polizei” απαγορεύεται όχι όμως η λέξη “Police”. Επιπλέον εννοείται ότι ο οδηγός δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «εκτελεί καθήκοντα» ή να οδηγεί, για παράδειγμα, στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης στον αυτοκινητόδρομο.

Πάντως η Σβένια Γκέερτς λέει ότι στην αρχή η αστυνομία τη σταματούσε «πολύ συχνά» στον δρόμο. Στη συνέχεια, όμως, δημιουργήθηκε ένα «αρχείο» και οι υπάλληλοι μπορούσαν πλέον εύκολα να διαπιστώσουν μέσω της πινακίδας κυκλοφορίας πως όλα ήταν νόμιμα. Τουλάχιστον στην περιοχή του Ανόβερου, καθώς δεν επιτρέπεται να οδηγεί το αυτοκίνητό της σε ορισμένες χώρες, όπως η Αυστρία, η Ελβετία ή η Μεγάλη Βρετανία - ή ακόμη και στο γερμανικό κρατίδιο της Βάδη-Βυρτεμβέργης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως τα όρια δεν είναι πάντα τόσο ευδιάκριτα. Στα μέσα του περασμένου έτους, δικαστήριο της πόλης Χαμ στη Βορεία Ρηνανία-Βεστφαλία έκρινε πως ένας άνδρας καταδικάστηκε στην καταβολή προστίμου διότι φορούσε ένα προστατευτικό γιλέκο που έμοιαζε με τη στολή της αστυνομίας του κρατιδίου. Η λέξη "Pozilei" προκάλεσε επίσης σύγχυση - και επιπλέον, ο άνδρας είχε επικρίνει μια γυναίκα οδηγό για την οδήγησή της.

Η Γκέερτς δεν θέλει να επιβληθεί σε κανέναν όμως έχει ένα μπλε φως στο αυτοκίνητο και ένα ζευγάρι χειροπέδες κρέμονται από τον εσωτερικό καθρέφτη. Πρόκειται απλώς για ένα διαφορετικό είδος χιούμορ; Για την κοινωνική λειτουργό που εργάζεται σε νηπιαγωγείο, είναι πολλά περισσότερα. Για εκείνη το αυτοκίνητό της είναι ένας χώρος απελευθέρωσης, μέσα στον οποίο μπορεί να ξεχάσει τα πάντα και να εκφράσει τη δημιουργικότητά της. «Τι μπορώ να κάνω για να φαίνεται το αυτοκίνητό μου εντελώς διαφορετικό;», είχε αναρωτηθεί η Γκέερτς. Και τότε της ήρθε η ιδέα να το μετατρέψει σε περιπολικό - επειδή «δεν τολμούν όλοι να το κάνουν αυτό». Εκτός βέβαια από τον φίλο της, Ντένις Κλέκερ, ο οποίος έχει μετατρέψει και το δικό του αυτοκίνητο σε περιπολικό - του αστυνομικού σώματος της Νέας Υόρκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς αντιδρούν όσοι συναντούν το "ιδιόκτητο περιπολικό";

Το αυτοκίνητο της Γκέερτς αρέσει σε πολύ κόσμο – όμως όχι σε όλους. Ένας περαστικός της φώναξε κάποτε: «Απαγορεύστε τέτοια πράγματα!» Ειδικά η παλαιότερη γενιά έχει προβλήματα με το φαινομενικά πραγματικό περιπολικό. Μια φορά μάλιστα την είχαν απειλήσει με ξυλοδαρμό. Καθώς πάρκαρε το αυτοκίνητο σε ένα πάρκινγκ σούπερ μάρκετ, άρχισαν οι ψίθυροι στην ουρά του ταμείου: «Τι κάνει εδώ η αστυνομία;»

Από την άλλη πλευρά, εάν η εντυπωσιακή εμφάνιση του αυτοκινήτου κάνει τους άλλους οδηγούς να οδηγούν πιο συνετά, τότε αυτό είναι μια «θετική παρενέργεια», όπως λέει ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μπέρτραμ.

Και αυτό ακριβώς συμβαίνει, σύμφωνα με την Γκέερτς. Στην περιοχή της, όλοι υπακούουν στους κανόνες κυκλοφορίας, σταματούν σε κάθε φανάρι που γίνεται κίτρινο και της κάνουν χώρο στον αυτοκινητόδρομο. «Η αριστερή λωρίδα είναι δική μου», λέει. Εάν κάποιος κοιτάξει πιο προσεκτικά, οι διαφορές με ένα κανονικό περιπολικό είναι εμφανείς - τα πίσω φώτα είναι σκουρόχρωμα και το τιμόνι είναι καλυμμένο με στρας, ώστε να είναι λίγο “ladylike”, όπως τονίζει η οδηγός...

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ