Μια νέα, ταχείας διέλευσης λεωφορειακή γραμμή θα δημιουργηθεί στη Λεωφ. Συγγρού με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και τον μετριασμό των εκπομπών ρύπων.
Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών και ταυτόχρονα τη μείωση των εκπομπών ρύπων συμμετέχει ο ΟΑΣΑ.
Πρόκειται για το πρόγοραμμα EBRT2030 που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Αθήνα και αφορά στη δημιουργία ηλεκτρικής λεωφορειακής γραμμής ταχείας διέλευσης στη Λεωφ. Συγγρού και συγκεκριμένα στο τμήμα από τον σταθμό του Μετρό Συγγρού-Φιξ έως και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
BUY NOW
Η γραμμή θα αξιοποιεί το υφιστάμενο εναέριο δίκτυο των τρόλεϊ, την ίδια ώρα που θα «επιστρατευτούν» και δύο υβριδικά ηλεκτρικά λεωφορεία της εταιρείας TEMSA-SKODA τα οποία έχουν δυνατότητα φόρτισης από το εναέριο δίκτυο των τρόλεϊ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως διευκρίνισε ο ΟΑΣΑ, η ηλεκτρική λεωφορειακή γραμμή ταχείας διέλευσης δεν θα επιφέρει αλλαγές στη Συγγρού και ως εκ τούτου δεν θα επηρεαστεί στο ελάχιστο η κυκλοφορία των οχημάτων.
Η γραμμή e-BRT (electric Bus Rapid Transit) θα παρέχει αποτελεσματική και μηδενικών εκπομπών CO2 συγκοινωνιακή σύνδεση με το ΚΠΙΣΝ και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, κατά μήκος του οδικού άξονα της Λεωφόρου Συγγρού.
Βασικός στόχος του eBRT2030 είναι η δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων και της συμφόρησης, υποστηρίζοντας τη μετάβαση προς τις βιώσιμες μεταφορές με μηδενικές εκπομπές σε όλη την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο του eBRT2030 θα υπάρξει στενή συνεργασία με τους τελικούς χρήστες ώστε να αντληθούν χρήσιμα δεδομένα για το πώς οι υπηρεσίες eBRT θα μπορούσαν να συνδράμουν στη βελτίωση των μετακινήσεων των πολιτών.
Ο ΟΑΣΑ, επίσης, θα έχει άμεση συνεργασία με τη θυγατρική του ΟΣΥ, η οποία συμμετέχει στο έργο ως συνδεδεμένη εταιρική οντότητα, καθώς και με την Ομάδα ISENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), και το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής (ΕΣΤε) του ΕΜΠ.
Πέραν της πιλοτικής εφαρμογής της Αθήνας, το έργο περιλαμβάνει δοκιμές σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Αϊντχόβεν, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Πράγα, το Ρίμινι, αλλά και σε πόλεις εκτός Ευρώπης, όπως η Μπογκοτά.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πρόγραμμα eBRT2030 συμμετέχουν 49 οργανισμοί από την ΕΕ, αλλά και από άλλες χώρες.
Διαβάστε επίσης:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ