Μόνο αθώα δεν είναι για το αυτοκίνητό μας η «ματωμένη» βροχή, ένα φαινόμενο που κάνει πυκνά συχνά την εμφάνισή της στη χώρα μας.
Μόνο σπάνιο δεν είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ο ουρανός της χώρας μας αποκτά ένα πορτοκαλί χρώμα, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Πρόκειται για την αφρικανική σκόνη, δηλαδή ένα ένα μείγμα άμμου και σκόνης από τη Σαχάρα που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Αφρικής.
Όταν ο άνεμος φυσήξει δυνατά πάνω από την έρημο, η σκόνη σηκώνεται από το έδαφος, συνθέτοντας σύννεφα σκόνης που μπορεί να ταξιδέψουν, μέσω του αέρα, σε όλο τον κόσμο.
BUY NOW
Η αφρικανική σκόνη συνιστά απειλή για την υγεία μας, επιδεινώνοντας τα αναπνευστικά νοσήματα από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς. Πέρα, όμως, από την υγεία μας μπορεί να βλάψει και το αυτοκίνητό μας.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ένα εξάρτημα που μπορεί να «μπλοκάρει» από τη σκόνη της Σαχάρας είναι και το φίλτρο καμπίνας, το μοναδικό μέσο καθαρισμού του αέρα που κυκλοφορεί στο σύστημα κλιματισμού και είναι υπεύθυνο για τη συγκράτηση βλαβερών ρύπων, σκόνης, γύρης και πολλών ακόμη μικροσωματιδίων και μικροβίων.
Το φίλτρο καμπίνας, όταν πέρα από τα παραπάνω κληθεί να αντιμετωπίσει και την αφρικανική σκόνη, δεν αποκλείεται να φράξει, επηρεάζοντας την απόδοση του συστήματος κλιματισμού.
Παράλληλα, η αφρικανική σκόνη «κάθεται» πάνω στα αυτοκίνητα, καθιστώντας τα ιδιαίτερα βρώμικα. Σε αυτή την περίπτωση, κατά τον καθαρισμό, συνιστάται να αποφύγουμε το τρίψιμο του αμαξώματος, μιας και η σκόνη ενδέχεται να βλάψει το χρώμα. Αντιθέτως, διώχνουμε τη σκόνη με ένα λάστιχο και στη συνέχεια ακολουθούμε τη γνωστή διαδικασία καθαρισμού.
Η «ματωμένη βροχή»
Όταν, τώρα, η αφρικανική σκόνη συνδυαστεί με βροχή, έχουμε τη γνωστή λασποβροχή, στην οποία οι Άγγλοι έχουν χαρίσει το παρατσούκλι «ματωμένη βροχή», και κάνει αγνώριστα τα αυτοκίνητά μας.
Μόλις δούμε το αυτοκίνητό μας καλυμμένο από λασποβροχή, καλό είναι να μην ματαιώσουμε τον καθαρισμό του, αλλά να δράσουμε το συντομότερο δυνατό. Αυτό διότι, η λάσπη και η υγρασία, ιδίως αν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στο αυτοκίνητό μας, μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση στο αμάξωμα του, αλλοιώνοντας την εξωτερική εικόνα του.
Τέλος, αν η λάσπη μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ΙΧ μας, μπορεί να προκληθούν ζημιές και στις τσιμούχες, οι οποίες θα χάσουν την ελαστικότητά τους.