Προς ένα βιώσιμο μέλλον, οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν σε όλα τα μέτωπα και κερδισμένοι τελικά από αυτό βγαίνουν και οι κινητήρες πετρελαίου που θα μπορούσαν να πάρουν παράταση ζωής.
Το 2035 θα είναι και το έτος που αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα πάψουν να πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα και τη μείωση στο ρυθμό της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο νέες εξελίξεις στο πεδίο των «καθαρών» τεχνολογιών μπορεί να φέρουν τουλάχιστον παράταση ζωής για τα θερμικά μοτέρ, ειδικότερα για τους κινητήρες diesel των φορτηγών, τα οποία και αποτελούν μέρος της ραχοκοκαλιάς του δικτύου μεταφορών αγαθών στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Μάλιστα οι θερμικοί κινητήρες θα βρίσκονται ανάμεσα μας για πολλά ακόμη χρόνια μετά από την απαγόρευση της πώλησης του αφού θα χρειαστούν δεκαετίες για να αντικατασταθούν όλα τα οχήματα, τη στιγμή που σε άλλα μέρη του κόσμου, τα ηλεκτρικά υπάρχουν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας...
BUY NOW
Μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση, που θα δώσει παράταση ζωής στους diesel κινητήρες φορτηγών φαίνεται να μας έρχεται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Η νεοσύστατη αμερικάνικη Remora έχει στα σκαριά μια νέα συσκευή, η οποία, σύμφωνα και με τα όσα ισχυρίζονται οι ιδρυτές της, μπορεί και παγιδεύει έως και το 80% των εκπομπών CO2 που παράγει ένας κινητήρας diesel φορτηγού, απευθείας από την εξάτμιση και πριν αυτές φτάσουν στην ατμόσφαιρα.
Η παγίδευση εκπομπών CO2 απευθείας από την εξάτμιση ενός θερμικού μοτέρ είναι κάτι που μέχρι σήμερα θεωρείτο αδύνατο να γίνει από τους επιστήμονες. Γνωρίζοντας αυτό ο Paul Gross, συνιδριτικό μέλος της Remora, προσπαθούσε να βρει ένα τρόπο για να καταρρίψει την παραπάνω θεωρία, τουλάχιστον εν μέρει. Αυτός ο τρόπος τελικά βρέθηκε υπό τη μορφή της διδακτορικής διατριβής της Christina Reynolds, η οποία πλέον αποτελεί συνιδριτικό μέλος της Remora με τη διατριβή της να πραγματεύεται τη νέα συσκευή που σας περιγράψαμε πιο πάνω.
Με μέγεθος που επιτρέπει την εφαρμογή της μόνο σε βαρέα οχήματα, η συσκευή της Remora είναι επί της ουσίας ένα γιγαντιαίο φίλτρο CO2, το οποίο παγιδεύει αλλά και αποθηκεύει το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται κατά την καύση του πετρελαίου.
Η παγίδευση και αποθήκευση του CO2 είναι μόνο το ένα από τα δύο... τρυγόνια που πετυχαίνει ο «σμπάρος» των Αμερικανών, με το δεύτερο να έχει να κάνει με το οικονομικό κέρδος που μπορεί να αποφέρει το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο και χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία ακόμη και για την παραγωγή καυσίμων.
Για τις εταιρείες που θα χρησιμοποιούν τη συσκευή της Remora οικονομικά οφέλη μπορούν να προκύψουν και από την αποθήκευσή του κάτω από την επιφάνεια της Γης υπό την μορφή δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Τα χρήματα που θα προκύψουν από αυτό η Remora θα τα μοιράζεται με τους χρήστες των συσκευών της.
Σημείο κλειδί για τη συσκευή της Remora είναι η απόλυτη συμβατότητα της με τα υπάρχοντα φορτηγά με την αμερικάνικη εταιρεία να τονίζει ότι η τοποθέτησή της είναι εύκολη και γρήγορη, ενώ το άδειασμα των μεγάλων δεξαμενών διαρκεί περίπου 15 λεπτά της ώρας.