Μπήκαν στους δρόμους τα ραντάρ ταχύτητας για ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια -Πού τοποθετήθηκαν

electric-scooter-2

Η κυκλοφορία ποδηλάτων και ηλεκτρικών πατινιών αποτελεί μήλο της έριδος για τους χρήστες του οδικού δικτύου, πολλοί από τους οποίους έχουν την άποψη πως εφόσον επιτρέπεται η κυκλοφορία τους στο οδικό δίκτυο, θα πρέπει να συμμορφώνονται και με τα υφιστάμενα όρια ταχύτητας.

Η χρήση ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στις πόλεις, καθώς διευκολύνουν την κυκλοφορία των αναβατών και συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας τους αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ωστόσο η μεγάλη διαφορά στην ταχύτητά τους από τα υπόλοιπα οχήματα, η λανθασμένη χρήση τους, αλλά και η έλλειψη αποκλειστικών λωρίδων κυκλοφορίας, προκαλούν προβλήματα οδικής ασφάλειας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο πέρυσι, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία της Βαλένθιας, καταγράφηκαν πάνω από 900 ατυχήματα μεταξύ πεζών και αναβατών, κυρίως ηλεκτρικών πατινιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η δημοτική αρχή στη Βαλένθια εγκαινιάζει τη χρήση ραντάρ ταχύτητας για τα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς.

bike-1

Συγκεκριμένα, η Βαλένθια έχει ήδη εγκαταστήσει τα πρώτα πρωτότυπα ραντάρ, τα οποία σχεδιάστηκαν από ερευνητές του Πολυτεχνείου Βαλένθιας (UPV). Το νέο αυτό σύστημα μετρά σε πραγματικό χρόνο την ταχύτητα ποδηλάτων και πατινιών.

Το έργο, με την ονομασία ARGOS - Mobility Under Control, βρίσκεται ακόμα σε πειραματική φάση και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Valencia Innovation Capital, μια πρωτοβουλία του δήμου για τη βελτίωση της ασφάλειας και της αποδοτικότητας των αστικών μετακινήσεων.

Το νέο σύστημα ραντάρ βασίζεται σε τεχνολογία αιχμής με αισθητήρες που προστατεύονται από διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

scooter-2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περιθώριο σφάλματος στη μέτρηση ταχύτητας και μήκους των οχημάτων μειώνεται στο 5%, σε αντίθεση με το 20% των παραδοσιακών συστημάτων. Επιπλέον, το σύστημα είναι ικανό να αναγνωρίζει και να ειδοποιεί για επικίνδυνες καταστάσεις.

Το νέο είδος αισθητήρα, σύμφωνα με το Πολυτεχνείο Βαλένθιας, προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα: διαθέτει πιο συμπαγή και οικονομικό σχεδιασμό, ενώ επιτρέπει την καταγραφή όλων των κυκλοφοριακών παραμέτρων, μειώνοντας το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης.

Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε αφαιρούμενες πλάκες δαπέδου, κάτι που επιτρέπει την εύκολη μετακίνηση και συντήρησή του, χωρίς να απαιτείται η αντικατάσταση του αισθητήρα σε περιπτώσεις έργων ή τεχνικών επεμβάσεων.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ